Hoe belangrijk is het?

Er zijn sterke argumenten om jongeren voor hun zestiende geen alcohol te laten drinken. Ook dat eerste slokje ‘om eens te proeven’ stel je best zo lang mogelijk uit. Want alcohol is wel degelijk schadelijk voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind:

  • De hersenen van kinderen en jongeren zijn nog volop in ontwikkeling. Alcohol verstoort die groei en kan, vooral bij frequent gebruik, leiden tot leerproblemen en verminderde geheugenprestaties.
  • Tijdens de adolescentie moeten jongeren een aantal ontwikkelingstaken vervullen. Ze moeten nog een eigen identiteit opbouwen, leren omgaan met succes en mislukking,… Overmatig alcoholgebruik verstoort dit proces en remt de ontwikkeling af. Dat kan invloed hebben op karakter en gedrag.
  • Kinderen en jongeren zijn ook letterlijk kleiner, kwetsbaarder en gevoeliger voor de effecten van alcohol dan volwassenen. Jongeren wegen minder dan volwassenen en hun lever is het niet gewoon om alcohol af te breken. Daardoor voelen ze de effecten van alcohol sterker dan volwassenen en weten ze niet goed waaraan zich te verwachten bij welke hoeveelheid.
  • Verder beschikken jongeren vaak nog niet over de sociale vaardigheden om probleemsituaties ten gevolge van overmatig alcoholgebruik op te lossen. Maar ook: onder invloed van alcohol worden vaak verkeerde beslissingen genomen.
  • Ten slotte staat vast dat hoe vroeger een kind met het drinken van alcohol begint, hoe groter de kans is dat het later een drankprobleem krijgt.
dinsdag, april 2, 2013 - 10:33

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek