Wat is het?

Alcohol maakt deel uit van de leefwereld van jongeren. De meeste jongeren groeien op in een gezin waar af en toe iets alcoholisch gedronken wordt. 

Het is dan ook niet zo gek dat jongeren zelf ook alcoholische dranken beginnen verkennen. Uit onderzoek (VAD leerlingenbevraging in 2012-2013) blijkt dat ongeveer 6,9% van de Vlaamse kinderen alcohol drinkt voor de leeftijd van 12 jaar. Ongeveer de helft van de jongeren onder 16 jaar heeft ooit al alcohol gedronken. Van de 15- en 16-jarigen drinkt 18,9% regelmatig, bij de 17- en 18-jarigen is dat 40,6%. Alcohol blijkt bovendien erg geliefd tijdens het uitgaan: onderzoek toont aan dat alcohol de belangrijkste 'partydrug' is. 

Misschien heb je hier als ouder wel eens vragen bij. Of misschien ook niet. Is er iets mis met zoon of dochter van een glas bier of wijn te laten proeven als ze er tijdens een feestje zelf om vragen? Op zo’n moment hoort alcohol er toch gewoon bij, of niet soms? Hoewel dit een gangbare opvatting is, is het toch zinvol om hierbij stil te staan.

Alle kinderen of jongeren komen vroeg of laat met alcohol in aanraking. Dat wil niet zeggen dat jouw kind er ook mee zal experimenteren, risico’s nemen of overmatig drinken. Of jongeren op een verantwoordelijke manier met alcohol leren omgaan, hangt af van een heleboel factoren: geslacht, persoonlijkheid, vriendengroep, invloed van de media, voorbeeldgedrag van de omgeving, ... En natuurlijk ook van de beschikbaar van alcohol. 

Als ouder kan je weldegelijk een invloed hebben op de manier waarop je kind met alcohol omgaat. Via je eigen gedrag laat jij je kind zien hoe je met alcohol omgaat en welke waarden & normen je daarover hebt.

dinsdag, april 2, 2013 - 10:33

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek