Wat kan je doen?

Er bestaat geen onfeilbare methode om ervoor te zorgen dat kinderen of jongeren op een verantwoordelijke manier met alcohol leren omgaan. Dit betekent echter niet dat je als ouder niets kan doen. De houding van jongeren tegenover alcoholgebruik wordt niet alleen door vrienden of de media bepaald, maar zeker ook door ouders. Hoe kan je je invloed als ouder positief aanwenden en je kind gezonde keuzes leren maken?

Een goede relatie

Onderzoek toont aan dat een goede relatie met je kind een positieve invloed heeft op het uitstellen of ontmoedigen van het eerste alcohol-, tabak- en cannabisgebruik én het risico op misbruik van middelen vermindert. Als je kind zich goed in zijn vel voelt, dan zal het gemakkelijker  een eigen mening kunnen en durven vormen en zal het beter kunnen weerstaan aan verleidingen.

Praat erover

Praat met je kind over alcohol voordat het een hot item wordt onder vrienden. Zo kan je kind beter gewapend de discussies en uitdagingen onder leeftijdgenoten aan. Grijp concrete gebeurtenissen aan om over alcoholgebruik te praten, zoals een dronken oom op een familiefeest, een oudere broer die in een weekend naar een fuif gaat,… Kinderen en jongeren hebben nood aan eerlijke en correcte informatie. Ontkennen dat alcoholgebruik ook leuke kanten heeft, is niet geloofwaardig. Plaats er echter wel altijd de nadelen en de risico’s naast. Praten is luisteren. Luister eerst naar de mening van je kind voordat je je eigen standpunt meegeeft. Als je kind zich gehoord voelt, zal het meer open staan om eens te luisteren naar jouw visie. Neem een duidelijk standpunt in rond wat kan en niet kan. Zo help je je kind om een weloverwogen keuze te maken.

Je eigen voorbeeldgedrag

Hoe ga je zelf om met alcohol? Kinderen worden nog meer beïnvloed door wat hun ouders doen dan door wat ze zeggen. Het is moeilijker om  van je kind te eisen dat het nog niet drinkt als je zelf niet op een verantwoordelijke manier met alcohol omgaat. Toch wil dit niet zeggen dat als je zelf alcohol drinkt, je je kind niet kan verbieden om alcohol te drinken of er duidelijke afspraken over te maken. Voor kinderen en jongeren zijn nu eenmaal andere regels nodig, omdat zij veel kwetsbaarder zijn voor de negatieve effecten van alcohol.

Geef de grenzen aan

Maak je kind duidelijk wat kan en niet kan op vlak van alcoholgebruik. Je kan je richten op het volgende wetenschappelijke advies: alcohol drinken wordt best zo lang mogelijk uitgesteld en jongeren onder de zestien drinken best niet. Wie tussen zestien en achttien is, drinkt best niet meer dan twee glazen per keer en zeker niet meer dan twee dagen per week. Het drinken mag geen wekelijkse gewoonte worden. Daarnaast drinken jongeren onder de achttien best geen sterke drank.

Wees duidelijk: ‘geen alcohol’ laat minder ruimte voor interpretatie dan ‘af en toe’ of ‘een beetje’. Wetende dat jongeren sowieso grenzen overschrijden, kies je daarom best voor duidelijke strikte grenzen rond alcoholgebruik. Als je uitlegt waarom je deze grenzen stelt, zal je zoon/dochter ze sneller accepteren. Op alle vlakken streng zijn werkt in de puberteit meestal niet. Geef je tiener over sommige zaken inbreng of vrijheid, zodat hij/zij kan leren om verantwoordelijkheid te nemen.

Bepaal op voorhand ook wat er gebeurt als je kind zich niet aan de afspraken houdt, zodat het hiervan op de hoogte is.

Reageer als je kind zich niet aan de afspraken houdt.

Experimenteren en grenzen overschrijden hoort bij het opgroeien en hoeft niet altijd te verontrusten. Als je kind zich niet aan de afspraken over alcoholgebruik houdt, reageer dan duidelijk en consequent. Benoem wat je vaststelt en bevestig dat dit niet volgens de afspraak is. Werd er reeds afgesproken wat er zou gebeuren als je kind zich niet aan de afspraak houdt, voer deze sanctie dan ook uit. Praat met je kind over wat er gebeurd is. Kies hiervoor een rustig moment uit. Als je boos bent, zeg dan dat jullie er later op terug zullen komen en ga het gesprek aan wanneer je (allebei) afgekoeld bent. Kinderen en jongeren zijn veel gevoeliger voor belonen dan voor straffen. Probeer op te merken wanneer je kind zich wél aan de regels houdt en maak duidelijk dat je dit apprecieert. 

Grenzen stellen alleen is niet genoeg

Hoe riskant het experimenteergedrag van je kind is, hangt niet alleen af van de hoeveelheid alcohol die hij drinkt, maar ook van de omstandigheden (bijvoorbeeld in het verkeer) en de persoonlijkheid van je kind. Als je kind bijvoorbeeld erg impulsief of beïnvloedbaar is of zich niet goed in zijn vel voelt, dan is alcoholgebruik riskanter. Als je kind teveel drinkt, dan is het belangrijk dat je probeert in te schatten waarom je kind dit doet. 

Praat met je kind en ga na waarom hij teveel gedronken had, hoe het is kunnen gebeuren. Doe dit op een rustig moment (dus niet als hij/zij dronken thuiskomt). Laat merken dat je echt luistert. Stel open vragen die je kind uitnodigen om te vertellen. Controleer of je goed begrepen hebt wat je kind bedoelt en benadruk de uitspraken die je belangrijk vindt.

Hulp nodig

Gaat je kind herhaaldelijk over de schreef of hebt je het gevoel de situatie niet meer onder controle te hebben, blijf dan als ouder niet alleen zitten met je zorgen. Praat erover met iemand uit je vriendenkring, met ouders die hetzelfde meemaken, met je huisarts, het CLB, een opvoedingswinkel, een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg,… Blijf je nog zitten met vragen over drank, drugs, pillen of gokken? Bij De Druglijn kan je terecht voor informatie, een eerste advies en/of adressen voor hulp en preventie. De Druglijn geeft geen bindend juridisch advies, maar staat open voor je verhaal, zonder te oordelen. Anonimiteit, objectiviteit en vertrouwen staan centraal.

dinsdag, april 2, 2013 - 10:33

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek