Wat kan je doen?

Er zijn echte buitenkinderen, en kinderen die een duwtje in de rug nodig hebben. Elk kind vindt wel iets leuks om te doen buiten! Vind hier inspiratie om buitenspelen onweerstaanbaar te maken.

 • Toon dat je buitenspelen waardeert. Verzamelde takken en keien zijn echte schatten voor je kind, het is leuk als je die als ouder ook bewondert. Geef je kind een pluim als het met een zelfbedacht spel op de proppen komt. 
 • Een rommelig tuinhoekje of een braakliggend terreintje in de buurt bieden al heel wat uitdagingen. Ga samen op zoek naar de mogelijkheden ervan: een kamp bouwen, kriebelbeestjes zoeken, verstoppertje spelen.
 • Misschien houdt je kind niet zo van heel wilde spelletjes, maar kan het wel genieten van een stukje moestuin waar het zijn gang kan gaan, van buiten een boek lezen op een rustig plekje, van de was ophangen of blaadjes bijeen te harken. 
 • Word niet boos om vuile knieën. Voorzie speelkleren die je kind desnoods zelf in een emmer een eerste wasbeurt geeft. Spreek af met je kind welke kleren speelkleren zijn en leg ze op een vaste plek klaar, samen met makkelijke schoenen om aan- en uit te trekken.
 • Geniet zelf van het buiten zijn: een wandeling in het bos, een fietstochtje, een picknick of tuinieren. Als je zelf altijd binnen blijft, zullen je kinderen dat gedrag makkelijk kopiëren.
 • De aanwezigheid van andere kinderen werkt buitenspelen in de hand. Hoe meer kinderen in de buurt, hoe meer speelkameraadjes waarmee je toevallig of gepland kunt spelen. Enkele goede afspraken met de buren zorgen misschien voor momenten dat er meer kinderen tegelijkertijd buiten spelen. 
 • Ga vaak met je kind op stap, te voet of per fiets. Zo krijg je zicht op het verkeersinzicht van je kind, en kan je afspraken op maat maken. Hoe lang en hoe ver mag je kind van huis? Wat kan het doen in geval van nood? 
 • Creëer buitenspeeltijd. Door afspraken te maken over schermtijd, en door niet alle vrije tijd van je kind vol te plannen met vaste activiteiten.
 • Slecht weer bestaat niet, alleen onaangepaste kledij. Laarzen aan en springen in de plassen, rollen door de herfstblaadjes of goed ingepakt ontdekken hoe de vrieskou alles anders maakt: buiten spelen kan in alle weersomstandigheden.
 • Een blauwe plek of schaafwonde hoort erbij. Leer je kind risico's inschatten.
 • Is je buurt niet echt speelvriendelijk? Denk samen met de buurt na over concrete verandervoorstellen en ga het gesprek aan met je gemeentebestuur. Een speelstraat, heraanleg van een speelplein, een opruimactie van het buurtpark, de mogelijkheden zijn talrijk om in je onmiddellijke omgeving meer speelkansen te creëren.

Laat je niet overmeesteren door je angst. 

En vooral laat je niet overmeesteren door je angst en bezorgdheid dat er iets kan gebeuren. Avontuur betekent risico’s nemen en dit maakt kinderen zelfstandig. 

Geïnspireerd geraakt? Bij 'meer weten' vind je nog veel uitgebreidere informatie: speeltips, ideeën om je tuin of terras speelvriendelijk te maken, tips om de buurt, gemeente of stad te betrekken bij je speelgoesting!

dinsdag, april 5, 2016 - 13:11

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek