Wat kan je doen?

Als ouders scheiden of alleen komen te staan, blijven kinderen nood hebben aan een veilige warme omgeving, steun van hun ouder(s), structuur. Als alleenstaande ouder, zeker in het begin, kan het een grote inspanning vergen dit aan je kinderen te bieden.

Kinderen opvoeden zit in de gewone dingen.

‘Quality-time’ kan overal en op elk moment. Gebruik bijv. de momenten dat je je kind wegbrengt naar school of ophaalt van een activiteit om een babbeltje te doen over wat je kind die dag beleefde. Praten over je kind’s favoriete sport of muziek kan ook tijdens het samen eten, ..Je kind zal zich gesteund voelen met deze positieve aandacht.
Heb je verschillende kinderen. Probeer dan ook regelmatig wat tijd vrij te maken voor elk kind apart door bijv. wat te babbelen voor je kind in bed stopt of eens met je ouder kind naast de computer te gaan zitten en te horen wat hem of haar bezig houdt.

Kunnen kinderen meehelpen in het huishouden?

Over het algemeen komt het met kinderen van alleenstaande ouders best goed als je als ouder voldoende steun, stimulering en structuur kunt bieden. Dit is niet altijd even makkelijk. Bijv. als je uitgeput van je werk terug komt, je huis onderste boven staat, je nog moet koken….is het verleidelijk aan je oudste te vragen dit of dat te doen. Op zich is daar niets mis mee. Dit kan gerust. Ook in tweeouder gezinnen doen kinderen mee aan huishoudelijke karweitjes. Er is geen eenduidig antwoord op hoeveel kinderen kunnen helpen in het huishouden. Let er echter op dat je kind kind kan zijn en niet je vertrouweling of beste vriend.

Behoefte aan een vader/moeder figuur ?

Als een ouder grotendeels of helemaal afwezig is krijgen veel kinderen behoefte aan een vader of moederfiguur. Probeer er dan voor te zorgen dat iemand anders een stukje van de vader- of moederrol kan opnemen. Zorg bijv. voor een regelmatig contact met een grootouder, buur, vriend of vriendin, een leerkracht die met je kind een goed contact kan opbouwen.

Het belangrijke netwerk

Als je zonder een partner je kind opvoedt, hoef je dit niet alleen te doen. Laat je omringen. Zoek gerust steun bij familie, vrienden… Als je naar de ouderavond moet, kan je buurvrouw misschien even inspringen? De vader van een vriendje pikt je dochter op aan de muziekschool?

Praat met anderen over de kinderen

Het opbouwen van een netwerk gaat niet vanzelf. De school en de clubjes van je kinderen kunnen een belangrijk startpunt zijn. Vraag aan je kinderen met wie ze graag spelen en maakt een praatje op de speelplaats. Een afspraak om eens te komen spelen is zo gemaakt en je leert er andere ouders mee kennen.

Moeilijke momenten

Moeilijke momenten zijn er en blijven er: denk maar aan verjaardagen of feestdagen. Voor kinderen is het belangrijk om van dergelijke dagen blije dagen te maken. Als je gescheiden bent en je kind gaat naar de andere ouder , probeer enthousiast te zijn.

Probeer positief te blijven voor je kinderen en voor jezelf

Je kan niet alles even goed doen. Stel daarom prioriteiten. Voel je niet schuldig als je keuken niet piekfijn in orde ligt, je er niet in slaagt elke avond warm eten klaar te maken, …Zorg dat je tijd kunt houden voor je kinderen én voor jezelf.

dinsdag, april 30, 2013 - 09:50

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek