Hoe belangrijk is het?

Eigenlijk heeft iedereen wel eens last van faalangst. Maar ongeveer 10-15% van alle mensen lijdt er echt onder en gaat er niet op een goede manier mee om. Dit betekent dat er gemiddeld genomen op een klas van 20 leerlingen twee lijden onder faalangst. Dat kan tijdelijk zijn, maar zonder goede begeleiding kan het levenslang negatieve gevolgen hebben. We zien het dan later bij volwassenen die onvoldoende presteren of niet komen tot het solliciteren voor een job (op hun niveau). Anderen durven geen intieme relaties aan uit schrik niet goed genoeg te zijn. Sommige topsporters kunnen bij een wedstrijd niet tonen waartoe ze echt in staat zijn, want tijdens trainingen presteren ze beduidend beter dan in de competitie.

Eigenlijk heeft iedereen wel eens faalangst.

Faalangst kan ook leiden tot een hele reeks problemen zoals depressie, eetstoornissen, gedragsstoornissen, verslavingen,... Daarom is het voorkómen en tijdige aanpakken van faalangst heel belangrijk.

Zijn er meer faalangstige kinderen en jongeren dan vroeger?

Zoals bij andere problemen worden kinderen met faalangst nu sneller herkend en benoemd dan vroeger. Daarnaast valt het niet te ontkennen dat de verwachtingen in onze huidige maatschappij erg zijn toegenomen. Eén diploma is niet goed genoeg. Vlot zijn in gezelschap en er knap uitzien zijn belangrijke waarden geworden. Het ideaal, mede gevoed vanuit de media, is levenslang leren en presteren, op alle terreinen in het leven. Dit kan het gevoel geven dat je voortdurend en op alle vlakken moet presteren. Een hoge prestatiedruk kan de stress doen oplopen en de schrik aanwakkeren dat je het niet voor elkaar zal krijgen.

donderdag, oktober 22, 2015 - 10:32

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek