Veel gestelde vragen

Bestaat Sinterklaas echt?

Mijn zoontje (7) is elk jaar heel enthousiast als Sinterklaas eraan komt. Maar dit jaar merk ik dat hij kritische vragen begint te stellen. Hij vroeg me bijvoorbeeld laatst waar de Sint zoveel geld vandaan haalt om voor elk kind een cadeautje te kopen. Moet ik mijn zoon vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? Wanneer doe ik dat best?
 
Of je nu met een twijfelaartje zit of met een overtuigde Sinterklaasfan, vroeg of laat breekt de tijd van de waarheid aan. Er bestaat geen juist of ideaal moment om je kind te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Probeer te voelen of je kind er klaar voor is en pas je aan aan zijn/haar tempo. Vraagt zoon of dochter of de Sint wel echt bestaat? Dan kan je de bal terugspelen door te vragen wat hij of zij daar zelf over denkt. Zo kom je te weten hoever je kind staat in zijn geloof en fantasie. Sommige kinderen geloven jarenlang in het hele Sinterklaasverhaal. Anderen beginnen op te merken dat het toch wel erg onwaarschijnlijk is dat er een paard over de daken kan lopen. Als je zoon of dochter nog in de fase van het ‘magische denken’ verkeert, zal hij of zij logische verklaringen gaan verzinnen om het verhaal toch overeind te houden. Zolang je kind in Sinterklaas gelooft, is er geen reden om hem/haar deze fantasie te ontnemen. Dromen en fantaseren is leuk én het is een waardevolle kwaliteit om creatief te kunnen zijn.
 
Wanneer de Sint bijna in het land is, stijgt de spanning bij heel wat kinderen. Ze kijken reikhalzend uit naar het grote moment dat ze hun schoentje mogen zetten, op de schoot van Sinterklaas mogen gaan zitten, wel of geen cadeautje krijgen, … Voor kinderen is dat stof genoeg om al eens een nachtje in spanning wakker te liggen. Dit is dan ook niet het beste moment om je kind de waarheid te vertellen. Daar kan je beter mee wachten tot de Sint alweer een tijdje van het toneel verdwenen is
 
Wanneer je je kind dan wél de waarheid vertelt, hangt van je kind en van de situatie af. Probeer even terug te denken aan hoe het jou verteld werd als je klein was. Wat voelde je toen? Zou je het misschien anders willen aanpakken? Soms hoort een kind het van een grote broer of zus, van kinderen op school… En de echte slimmeriken kennen het grote geheim al, maar laten hun ouders graag nog even in de waan. Stel je voor dat het feest anders niet meer doorgaat!
 
Een kind dat hoort dat Sinterklaas niet bestaat, moet een stukje van zijn kindertijd achter zich laten. Sommige kinderen reageren blij of trots en voelen zich nu deelgenoot van een geheim van grote mensen. Andere kinderen voelen zich verdrietig of boos. Wat het gevoel van je kind ook is, maak er ruimte voor. Ben je bang dat je kind zijn mond voorbij zal praten bij kleine broertjes of zusjes? Als ‘hulpsinterklaas’ mee mogen doen met de groten is vaak een goede motivatie om een tijdje mee in het complot te stappen. Soms wil een kind niet toegeven dat Sinterklaas niet bestaat, omdat het bang is dat het feest dan niet meer zal doorgaan. Maar ook al kent je kind het grote geheim, er is geen reden om er geen gezellig moment van te maken, mét of zonder pakjes. Samen kunnen jullie overleggen hoe je de traditie verder zet. 
17/11/2014

Reacties

Een andere optie is om gewoon van in het begin niet te legen tegen je kind. Daar wordt nooit aandacht aan geschonken. Wij leren onze kinderen dat ze eerlijk en kritisch moeten zijn en dat liegen niet mag, maar elk jaar opnieuw vertellen de meeste ouders steevast de leugen van de Sint onder het mom van traditie en moeten ze uiteindelijk hun kinderen teleurstellen. En het is niet omdat de Sint niet bestaat, dat er geen feest of cadeautjes kunnen zijn!

Hier sluit ik me volledig bij aan.
Heb het altijd al gek gevonden dat ouders verwachten van hun kinderen dat ze niet liegen, maar dit zelf wel onbeschaamd doen.

Ik ben het verhaal van Nicolaas van Myra gaan opzoeken en heb dit aan mijn zoon verteld. Zo weet hij waarop deze gebeurtenis gebaseerd is en dat we eigenlijk iemand hierdoor herdenken. Dit kon hij heel goed plaatsen omdat wijzelf ook jaarlijks meedoen aan een processie waarbij een heilige herdacht wordt.

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.

Hoe vertel je een kind dat Sinterklaas niet echt bestaat?