Veel gestelde vragen

De eerste beha kopen

Mijn dochter (13) is volop in haar puberteit. Haar lichaam wordt vrouwelijker en haar borsten beginnen te groeien. Tot nu toe draagt ze nog geen beha, maar ik denk dat ze dit binnenkort wel kan gebruiken. Hoe spreek ik haar hierover aan? Kan ik best wachten tot mijn dochter hier zelf naar vraagt? 
 
Opgemaakt in samenwerking met Sensoa.
 
Meisjes beginnen borsten te krijgen enkele jaren voor ze gaan menstrueren, zo rond hun 10 jaar. Dat is voor hen een hele gebeurtenis. Sommige meisjes gaan er heel gemakkelijk mee om en zijn trots op hun ontwikkelende lichaam.  Voor andere meisjes ligt het emotioneler, zij hadden liever hun neutrale vormen gehouden. Dat geldt net zo goed voor het moment om een eerste beha te kopen. Sommige meisjes kunnen niet wachten om er eentje te kiezen en vragen er zelf naar. Anderen vinden dat hele borstengedoe maar niets en stellen die beha liefst zo lang mogelijk uit. Of ze willen er wel over beginnen, maar  voelen zich verlegen en durven  de eerste stap niet zetten. 
 
Als je opmerkt dat het lichaam van je dochter verandert, dan is het een goed idee om daar open over te zijn. Sommige ouders voelen zich zelf daar zelf wat onzeker of ongemakkelijk bij. Bedenk dat je niet per se een ernstig en lang gesprek hoeft te hebben, maar dat je  het onderwerp gewoon eens kan laten vallen op een luchtig moment. 
  • Als je samen winkelt (en de sfeer zit goed), dan kan je bijvoorbeeld eens een hint geven: ‘Misschien is dit een goed moment om ook eens naar behaatjes te kijken?’ Loop je toevallig samen voorbij een lingeriewinkel, dan kan je bijvoorbeeld vragen welke BH je dochter mooi vindt in de etalage, of ze graag eens wil binnengaan en een kijkje nemen, …
  • Je kan terloops eens opmerken dat je begint te zien dat je dochter borsten krijgt en vragen of ze graag eens samen wil gaan winkelen.
  • Je zou ook een aankoopbon cadeau kunnen geven als aanzet, of wat modeblaadjes of reclamefolders meebrengen waar je dochter eens in kan kijken wat ze mooi vindt. 
  • Het is vaak gemakkelijker om een onderwerp aan te snijden wanneer jullie samen iets doen waarbij je elkaar niet hoeft aan te kijken, bijvoorbeeld tijdens de afwas of in de auto.
  • Geef je dochter af en toe een complimentje en zeg dat ze er goed uitziet. Een beetje ouderlijke bevestiging is een opsteker voor elk meisje en kan haar misschien wat minder onzeker maken.
Ga gerust samen mee met je dochter om die eerste beha aan te schaffen, als ze dat fijn vindt tenminste. Je kiest best een rustig moment uit. Een overdrukke winkel in de koopjesperiode is geen geschikte plek om je eerste beha te kiezen. Neem de tijd en help je dochter om de juiste maat te vinden en om wegwijs te raken uit de vele soorten modellen en materialen. Een eerste beha moet goed zitten, maar je dochter moet er zich ook vooral goed in voelen. 
Als mama kan je eventueel ook kijken naar een beha voor jezelf en samen voor de spiegel passen. Zo sta je allebei in je ‘blootje’ en is de aandacht niet enkel op je dochter gericht. Misschien kan je er dan eens goed om lachen. 
Ben je papa? Ook als man kan je met je dochter praten over een veranderend lichaam en samen gaan winkelen voor een beha. Het hangt er een beetje van af hoe jullie relatie is en wat je dochter graag zelf wil of waar ze zich comfortabel bij voelt. Ervaringen kunnen jullie dan wel niet delen, maar jullie kunnen bijvoorbeeld online samen heel veel informatie vinden. In de winkel kan je eventueel een medewerkster aanspreken die je dochter kan helpen tijdens het passen of het zoeken van de juiste maat. Of misschien is er wel een meter, tante, … die hiermee wil helpen?
 
Sommige meisjes willen hun eerste beha liever samen met een vriendin of een andere vertrouwenspersoon gaan kopen. Dring je dan zeker niet op en respecteer je dochters privacy. Probeer wel interesse te tonen en haar het gevoel te geven dat je openstaat voor haar vragen. Als ze terugkomt van het winkelen, kan je haar misschien een complimentje geven:  dat heeft ze goed voor elkaar gekregen.
 
Op Allesoverseks.be vindt je dochter informatie over puberteit, borsten krijgen en tips om een beha te kiezen. Ook op Gezondheid.be is veel informatie te vinden. Als ouder vind je meer informatie over seksuele opvoeding op Seksualiteit.be.
04/09/2014

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.