Veel gestelde vragen

Hoe kan ik best omgaan met angst voor honden?

Mijn zoon (4,5 jaar) is extreem bang voor honden. Als we op straat iemand met een hond tegenkomen, klampt hij zich aan me vast en durft geen stap meer te verzetten. Het is zover gekomen dat we niet meer gewoon kunnen gaan wandelen. Hoe helpen we hem over de schrik heen?

Angst is levensnoodzakelijk

Iedereen is wel eens bang en dat is maar goed ook. Angst helpt ons te overleven en beschermt ons tegen gevaar. Elke levensfase heeft zijn specifieke angsten en ook als volwassene zijn er nog dingen waarvoor we bang zijn. Angst is dus een heel gewoon onderdeeltje van ons leven. Als ons dagelijkse leven er echter onder begint te lijden, dan is het terecht dat je je zoontje wil helpen zich over zijn angsten heen te zetten.

Waarom bang?

De oorzaak van dergelijke specifieke angsten is niet makkelijk aan te duiden. Zo kan een bepaalde ervaring in het verleden zich vertalen in een angst voor alle honden. Ook ouders die misschien zelf wat onzeker of angstig zijn - zelfs als ze het zelf niet weten - kunnen een sfeer scheppen waarin een angst zich kan ontwikkelen. Ga dus zeker ook bij jezelf na hoe jij omgaat met angsten. Het gaat er dan om dat je zoontje ziet dat ook jij wel eens bang bent en dat ieder zijn manier heeft om daarmee om te gaan. Maar ook de aanleg en het karakter van je kindje spelen een grote rol. Het ene kind is immers al wat angstiger dan het andere.

Zelfvertrouwen

Nadenken over de oorzaken kan jullie helpen om begrip op te brengen voor je zoontje. Belangrijk om met angsten om te gaan is zelfvertrouwen en een positief beeld van jezelf. Als je vertrouwen hebt in je eigen vermogen om problemen op te lossen, ben je minder angstig. Dit kan je doen door je zoontje complimentjes te geven voor dingen die hij goed gedaan heeft. Je kan ook complimentjes geven bij elke kleine overwinning op de angst, als hij even niet gemerkt heeft dat er een hond is bijvoorbeeld.

Niet minimaliseren

De angsten van je zoontje neem je best ernstig en je kan er met hem over praten. Dat praten is een eerste stap in het leren omgaan met zijn angsten. Door samen met hem boekjes te lezen over wat hem angst inboezemt en hem informatie te geven, kan je zijn fantasie terugbrengen naar realistische proporties. Misschien kan hij zelf strategieën bedenken voor de volgende keer dat jullie een hond tegenkomen? Of kennen jullie iemand met een hond die je vertrouwt en die ze stapsgewijs kan leren kennen? Je zou ook een plaatselijke hondenschool kunnen contacteren en vragen of er iemand is die jullie hiermee stapje per stapje wil helpen. De angst hoeft niet helemaal te verdwijnen maar je kan samen op zoek gaan naar manieren om er beter mee om te gaan.

15/07/2013

Reacties

hallo, ik wordt 15 jaar en heb enorm bang voor honden, als mijn vriendinnen willen afspreken bij iemand zijn thuis die een hond heeft, zeg ik dat ik niet kan. ik vind het verschrikkelijk want zo gaan de relaties bij je vrienden toch kapot! kan iemand mij helpen!???

Beste,
Wat fijn dat je je angst durft toe te geven en op zoek gaat naar hulp. Heel wat mensen zullen zich herkennen in je verhaal. We hopen dat we je zo kunnen geruststellen dat jij zeker niet de enige bent. Het zou goed zijn om voor jezelf eens na te gaan waar je angst vandaan komt. Ben je vroeger eens erg geschrokken van een hond of heb je iets meegemaakt wat je angst in gang gezet zou kunnen hebben? Door op zoek te gaan naar de oorzaak, kan je al een stap zetten in de richting van een oplossing.
Een tip die we je graag willen meegeven, is om het met je vriendinnen te bespreken. We begrijpen dat je bang bent dat je vriendschappen hieronder zouden lijden. Maar we weten ook dat heel wat vrienden bereid zijn je te helpen als je eerlijk vertelt wat er aan de hand is. Wil je hier graag wat dieper op ingaan, ben je ook altijd welkom bij www.awel.be waar je kan chatten met een medewerker.
Een andere tip is om het met je ouders te bespreken. Ook zij kunnen jou helpen. Als je het gevoel blijft hebben dat je sociale leven lijdt onder je angst, dan kan je met hun steun eventueel op zoek gaan naar een therapeut die gespecialiseerd is in angsten.
We hopen dat we je alvast een eindje op weg hebben kunnen helpen.
vriendelijke groet
de opvoedingslijn

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.