Veel gestelde vragen

Hoe kan ik de ochtenden vlotter laten verlopen?

Elke ochtend is het bij ons chaos in huis. Mijn zoontje (3,5 jaar) ligt in alles dwars en we moeten hem voortdurend aansporen om voort te doen. Het eindigt telkens in geroep en wanneer we eindelijk de deur uit zijn, ben ik al doodop. Hoe laten we de ochtenden vlotter verlopen?

Herkenbaar

Kindjes van je zoontje zijn leeftijd leven heel sterk in het hier-en-nu en de druk die jij ervaart om op tijd de deur uit te zijn, is hem nog totaal vreemd. Jouw wens om alles vlot te laten verlopen, kan dus behoorlijk botsen met zijn ritme. Hoe je dit het beste aanpakt, is eigenlijk voor elk gezin anders en is vaak wat zoekwerk. Ook elk kind is hierin anders: sommigen staan ’s morgens al te springen om te kunnen vertrekken terwijl anderen echt geen ochtendmens zijn en graag de tijd nemen om wakker te worden.

Tips

Eén van de tips om alles wat vlotter te laten lopen, is het voor je zoontje wat overzichtelijker maken. Je kan bijvoorbeeld tekeningen of prentjes zoeken van wat er ’s ochtends allemaal dient te gebeuren, zoals ontbijten, tanden poetsen, kleertjes aandoen… Zo wordt de routine voor hem zichtbaarder en kan hij zich stilaan de volgorde eigen maken. Voor het slapengaan kan je ook kort eventjes met hem de routine voor de volgende dag doornemen. Of ’s ochtends kan je telkens enkele minuutjes vooraf al vertellen wat de volgende stap is. Zo bereid je je zoontje al voor op wat komen gaat. Tegelijkertijd mag je ook heel duidelijk de grens trekken: jullie ochtendroutine is een vast ritueel waar op weekdagen niet van afgeweken wordt!

Koppigheid 

Je zoontje zit ook volop in de ‘neen’ fase. En welk moment is beter om je eigen willetje uit te testen dan de hectische ochtend? Verwoorden wat hij wil zeggen met zijn gedrag, kan jullie al een stukje helpen. Toon begrip dat hij het niet fijn vindt dat hij nu al zijn kleertjes moet aandoen of het speeltje waar hij mee bezig was moet laten liggen. Zo voelt hij zich begrepen en is er voor hem minder reden tot weerstand. Vergeet ook niet om de dingen die wel goed lopen, extra te belonen. En een vleugje humor kan vaak wonderen verrichten!

Voor jezelf 

Een gouden tip is om ’s ochtends voldoende tijd te voorzien. Je kan misschien overwegen om een beetje vroeger op te staan zodat er ruim voldoende tijd is. Neem ook je eigen gedrag onder de loep: ben je zelf heel gefocust op op tijd zijn? Hoe voel je je als je te laat komt? De spanning die jij voelt, wordt door je zoontje misschien wel opgepikt waardoor hij wat meer tegendraads wordt. Zorg ook goed voor jezelf: een uitgeruste ouder die af en toe de batterijen kan opladen, kan makkelijker rustig en kordaat weerstaan aan het ochtendlijke protest van een kind. En vergeet niet: volhouden is de boodschap.

15/07/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.