Veel gestelde vragen

Hoe leer ik mijn kind alleen spelen?

Mijn dochtertje (1 jaar) vraagt eigenlijk de hele dag door aandacht en kan heel moeilijk alleen spelen. Ze wil voortdurend opgetild worden, bij mij zijn… Ik kom amper aan het huishouden toe. Hoe kan ik haar stimuleren om wat zelfstandiger bezig te zijn?

Een persoontje los van mama of papa 

Het gevoel hebben een hele dag met je kind bezig te moeten zijn, kan zwaar wegen. Toch is dat op de leeftijd van je dochter zeker niet ongewoon. Ze merkt stilaan dat ze een eigen persoonlijkheid heeft maar moet zich nog losmaken van jou. Op dit moment zoekt ze bij jou nog veiligheid en geborgenheid en is het voor haar nog moeilijk om de wereld daarbuiten in haar eentje te verkennen.

Eigen tempo 

Alleen spelen is op eenjarige leeftijd nog heel moeilijk. Elk kind ontwikkelt dat in zijn eigen tempo en heeft ook een eigen temperament. De ene zal dus al wat sneller alleen op verkenning gaan terwijl andere kinderen zoals jouw dochter wat langer dicht bij mama of papa willen blijven. Hoewel haar aanhankelijkheid nog heel gewoon is, wil dat niet zeggen dat jij als volwassene haar de hele dag bezig moet houden. Er zijn immers nog andere dingen die moeten gebeuren en het is heel terecht dat je wil dat je dochter zich op die momenten leert bezig houden.

Evenwicht zoeken 

Een goede strategie is om een evenwicht te zoeken tussen aandacht geven enerzijds en grenzen stellen anderzijds. Door af en toe mee te spelen kan je haar op weg zetten. Maar op andere momenten kan je proberen haar te negeren. Je kan naar haar toe verwoorden dat je weet dat ze dit moeilijk vindt maar dat het nu eenmaal niet anders kan. Ook een hulp kan zijn om een speelhoekje in te richten dicht bij jou. Terwijl jij bezig bent, kan je met haar praten. Je kan haar betrekken bij wat je doet, vertellen waar je mee bezig bent of haar net als jij een stofdoekje geven of een lade met plastic potjes of houten lepels zodat ze net als jij kan ‘poetsen en opruimen’? Hoewel het vanzelfsprekend en natuurlijk lijkt, is spelen toch iets dat een kind moet leren. Met jouw hulp en jouw grenzen zet je dochter alvast een stap in de goede richting.

16/10/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.