Veel gestelde vragen

Hoe omgaan met faalangst bij je kind?

Mijn zoon (7 jaar) piekert heel veel en klaagt geregeld van buikpijn. Zou dat op faalangst kunnen wijzen?

Waarom buikpijn?

Buikpijn kan uiteraard lichamelijke oorzaken kennen. Maar als ouder merk je dikwijls snel of er fysiek iets aan de hand is of dat je elders moet gaan zoeken. Buikpijn komt bij kinderen heel vaak voor. Kinderen hebben nog niet de woordenschat van een volwassene of de ervaring om uit te drukken wat ze voelen. Omdat ze zich (nog) niet goed kunnen uitdrukken, gaan hun gevoelens vaak een lichamelijke vertaling krijgen. Sommige kinderen hebben buikpijn als ze ergens geen zin in hebben, voor anderen is het een manier om aandacht te vragen. Voor nog anderen kan buikpijn inderdaad een teken zijn van piekeren en angst om te falen.

Samen op zoek

Buikpijn kan je best ernstig nemen. Zelfs áls buikpijn een psychische oorzaak kent, dan nog is de buikpijn voor je kind weldegelijk echt. Een kind kan dus weldegelijk fysieke pijn hebben, ook al is er geen fysieke oorzaak. De buikpijn is dus meestal wel écht. Samen kan je nagaan wanneer de pijn het vaakst voorkomt. Is dat bijvoorbeeld vlak voor je kind naar school gaat? Komt het enkel voor op dagen dat er een toets gepland is, of zelfs bij iets leuks als een schooluitstap? Of komt de buikpijn wanneer er iets nieuws op het programma staat? Je zoon kan je misschien ook al zelf wat inzichten geven.

Do’s en don’ts

In de eerste plaats kan je zelf het goede voorbeeld proberen geven. Jezelf als ouder goed genoeg vinden bijvoorbeeld, geen drukke agenda ‘moeten’ afwerken of je huis altijd netjes willen hebben… Toon ook aan je zoon dat fouten maken mag. Negeer of minimaliseer zijn angst niet door te hem te verzekeren dat hij het wél kan. Beter is hem gerust te stellen dat bang zijn om iets niet te kunnen heel gewoon is en dat iedereen daar wel eens last van heeft.

Als buikpijn een reden wordt om bijvoorbeeld niet naar school te gaan, is het denkbaar dat je kind moeilijke situaties wil vermijden. Het is beter daar niet aan toe te geven. Zo leert je zoon het zelfvertrouwen dat hij door moeilijke momenten heen kan bijten. Piekeren doen we allemaal wel eens. Het wordt pas een probleem als je daardoor dingen gaat vermijden en het piekergedrag ons dagelijks leven gaat overheersen. Je zoon graag zien om wie hij is en zijn talenten benadrukken zal hem het zelfvertrouwen geven om ook die dingen die minder goed of vlot lopen, te aanvaarden. 

22/10/2015

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.