Veel gestelde vragen

Kan een peuter al opruimen?

Mijn dochtertje (2 jaar) weigert haar speelgoed op te ruimen. Hoe pak ik dit het beste aan?

 Verschillende redenen

Opruimen voor een tweejarige is geen makkelijke opdracht. Enerzijds is het nog heel moeilijk voor je kind om dit alleen te doen. Tegelijkertijd beginnen kindjes van haar leeftijd te voelen dat ze een eigen persoontje zijn. Ze voelen ook dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen door bijvoorbeeld iets te weigeren zoals in het geval van jouw dochter. Zo proberen ze op verschillende manieren hun grenzen af te tasten. Door je bijvoorbeeld boos te maken leert ze dat ze met haar weigering bij jou een reactie uitlokt. Door het op een andere manier aan te pakken, vermijd je dat je in een machtsstrijd terecht komt waarbij er geen winnaars zijn.

Een spel

‘Opruimen’ is een heel breed begrip. Maak dus je kind heel duidelijk wat je precies van haar verlangt. Ligt er veel speelgoed, dan kan je je opdracht in kleine concrete stapjes opdelen: eerst vraag je haar de blokken in de doos te doen. Als dat gedaan is, kan je haar vragen om de pop in het wiegje te leggen… Om haar te motiveren kan je er ook een spel van maken. Samen kan je een leuk opruimliedje uitkiezen of kan je van het opruimen zelfs een leermoment maken. Vraag haar bijvoorbeeld om de gele blokken in de doos te doen en jij neemt de groene. Helpen is nog heel speels en daar kan je als ouder op inspelen.

Samen

Alleen opruimen is ook nog moeilijk: ‘samen’ is hier dus een heel belangrijk woord. Heel wat peuters groeien ook zienderogen van trots als ze mama of papa mogen helpen. Ze imiteren trouwens heel graag mama of papa. Je kan haar taakjes ook wat uitbreiden zodat opruimen één van de dingen is waar ze jou bij mag assisteren. Als ze haar deel doet, kan je haar ook prijzen. Dat werkt bemoedigend en ze zal fier zijn dat ze haar steentje heeft bijgedragen. Soms moet je dan als ouder wel wat meer geduld opbrengen maar mee mogen helpen is goed voor het zelfvertrouwen.

29/04/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.