Veel gestelde vragen

Kan ik mijn kind helpen bij angst voor nieuwe situaties?

Mijn zoon (5 jaar) is heel erg bang voor nieuwe situaties en is al dagen op voorhand gespannen. Kunnen jullie raad geven hoe we hem hiermee helpen?

Spanning hoort erbij

Het is zeker niet ongewoon dat kinderen (en niet alleen kinderen) zenuwachtig zijn voor een nieuwe situatie. Een eerste schooldag bijvoorbeeld, of zelfs zoiets leuks als een dagje pretpark in het verschiet kunnen uiteenlopende reacties uitlokken bij kinderen en een invloed hebben op hun gedrag. Het ene kind is bijvoorbeeld een spraakwaterval en het andere kind maakt zich zorgen en wordt er gespannen van. Die gevoelens horen erbij en maken deel uit van het leven.

Praten

Een goede start om je zoontje te helpen het hoofd te bieden aan nieuwe situaties, is met hem te praten. Vraag hem bijvoorbeeld waar hij zich precies zorgen over maakt. Daarmee help je hem zijn gevoelens te verhelderen en onder woorden te brengen. Minimaliseer zijn zorgen niet maar toon begrip en geef ruimte aan zijn bedenkingen. Zo voelt je zoontje zich gehoord en geef je hem het gevoel dat hij er niet alleen voor staat.

Met vallen en opstaan

Als ouder willen we maar wat graag de zorgen en angsten van onze kinderen overnemen. Toch zal je zoontje met vallen en opstaan hier zelf mee moeten leren omgaan. Misschien was je zelf als kind ook wel een beetje angstiger dan anderen? Of herken je het bij andere gezins- of familieleden? Dat kan voor jou een geruststelling betekenen waardoor je de angsten van je zoontje mee kan dragen, zonder ze voor hem op te lossen.

Jouw voorbeeld

Wat ook zou kunnen werken is een gelijkaardige situatie vertellen waarin jij je ook een beetje angstig voelde, of tegen iets opzag. Zo leert hij dat hij niet alleen is met zijn gevoelens en dat die gevoelens eigenlijk wel heel gewoon zijn. Je kan hem ook vragen wat het voor hem toch een beetje leuker zou maken of wat het ergste is dat er zou kunnen gebeuren in de nieuwe situatie. Zo kan je hem leren het "risico" correct in te schatten.

Eigenwaarde

Heel belangrijk om zonder al te veel angst nieuwe situaties tegemoet te treden, is zelfvertrouwen. Stimuleer je zoontje om zoveel mogelijk dingen zelf te doen. Een positieve aanpak bij alle andere dingen die goed gaan, dragen ook bij aan zijn eigenwaarde. Zo leert hij te geloven in zichzelf en kan hij erop leren vertrouwen dat ook hij nieuwe situaties de baas kan.

15/07/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.