Veel gestelde vragen

Mijn kind raakt alles kwijt

Mijn zoon (10 jaar) raakt voortdurend spullen kwijt. Elke dag moet ik mee helpen zoeken naar zijn jas, een boek van de bib dat hij niet meer vindt, zijn pennenzak,… En als hij terugkomt van de sportclub, heeft hij geregeld een trui of handdoek bij die ik niet herken. Hoe kan ik dit in betere banen leiden?
 
Niemand raakt met opzet spullen kwijt. Boos worden of je kind straffen, zal dan ook weinig uithalen. Sommige kinderen vinden het zelf heel frustrerend om steeds dingen te verliezen of te vergeten. Probeer je kind te ondersteunen om gaandeweg meer zelfredzaam te worden en zoek samen naar middeltjes die hem/haar kunnen helpen. Vraag je kind om mee na te denken over oplossingen om te voorkomen dat het de volgende keer opnieuw iets vergeet of kwijtraakt.
 
Het kan helpen om dingen op een vaste plek te bewaren. Een mandje of een haakje voor de sleutel aan te hangen, de boekentas altijd links van de trap, … Als je kind zijn school- of sporttas moet maken, dan weet het meteen waar het zijn spullen moet gaan zoeken. En als dingen een vaste plek hebben, dan zal je kind het zelf sneller zien wanneer er iets ontbreekt.
 
Is je kind iets kwijt? Laat het dan zelf mee zoeken. Dat duurt misschien langer, maar zo leert je kind wel dat het vervelend is om spullen te verliezen en stimuleer je zijn/haar verantwoordelijkheid. Je kan je kind hierin ondersteunen door bv. uit te leggen hoe jij te werk zou gaan bij het zoeken (‘je kan eens in de garage kijken’ of ‘waar heb je je pennenzak het laatst gezien/gebruikt?’). Als je kind z’n spullen ergens heeft achtergelaten, laat het die dan (zelf) mee ophalen. Het is een kwestie van je kind te ondersteunen en structuur te bieden zodat hij/zij leert hoe het met dit soort situaties kan omgaan.
 
Door met je kind in gesprek te gaan, kan je meer zicht krijgen op de reden waarom je kind zo vaak spullen kwijtraakt. Bij sommige kinderen is het puur vergeetachtigheid, maar soms kan ook  nonchalance een rol spelen.  Een voorbeeld van zo’n nonchalance is de smartphone laten rondslingeren en ervan uitgaan dat het wel een nieuwe zal krijgen/kopen als de vorige zoek raakt, of denken dat mama/papa de smartphone wel zal weten liggen. In zo’n geval mag je je kind duidelijk meegeven dat je verwacht dat het respect heeft voor zijn spullen en er zorg voor draagt. Sommige ouders vragen hun kind om mee te betalen voor duurdere spullen of maken de afspraak dat het bv. zelf een nieuwe rugzak moet kopen als het de zijne zou kwijtraken. Het gaat dan niet om een straf, maar wel om manieren om je kind te ondersteunen om verantwoordelijk om te leren gaan met spullen. Als je weet dat je kind regelmatig dingen vergeet, kan het een goed idee zijn om te kiezen voor minder dure kledij of spullen. Vraag je kind om te tonen dat het daar zorg voor kan dragen en laat het pas daarna verantwoordelijk zijn voor meer waardevol of duurder gerief. 
 
Kijk ook zeker eens bij de veelgestelde vraag ‘mijn kind vergeet vaak dingen'.
20/08/2014

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.

Sommige kinderen raken vaak spullen kwijt.