Veel gestelde vragen

Mijn kind zit op kot, loopt alles wel goed?

Mijn zoon (18) zit dit jaar voor het eerst op kot. Ik weet dat het belangrijk is dat ik hem ruimte geef om zelfstandiger te worden, maar ik vraag me toch af hoe het allemaal loopt. Studeert hij wel voldoende, eet hij gezond, beheert hij zijn geld verstandig, …? Mag ik mij hier nog in moeien? 
 
Een andere rol
 
De voorbije jaren stond jij als ouder op de eerste rij om je kind te steunen en in zijn noden te voorzien:  je zorgde voor een veilige en gezonde leefomgeving, je ondersteunde en stimuleerde het in z’n ontwikkeling,… Heel wat ouders halen voldoening uit dit zorgende aspect en vinden het fijn om te merken dat hun kind hen nodig heeft. Nu je kind het ouderlijke huis (al een stukje) verlaat, verandert jouw rol als ouder. Je zal je kind geleidelijk aan moeten loslaten en zelfstandig laten worden. 
 
Loslaten betekent vertrouwen geven
 
Als je je kind ruimte geeft, dan geef je daarmee de boodschap dat je vertrouwen hebt in zijn/haar kunnen. Je toont zo dat je gelooft dat hij/zij er klaar voor is om met bepaalde verantwoordelijkheden te leren omgaan. Dat betekent niet dat alles meteen van een leien dakje zal lopen. Je kind zal sommige dingen nu eenmaal zelf moeten uitproberen en ondervinden. Het is belangrijk dat hij/zij kansen krijgt om zelf beslissingen te leren maken, ook al lijken die jou niet altijd even verstandig. Je kind leert pas op z’n eigen benen staan als het zelf moet nadenken over de keuzes die het moet maken, en over de gevolgen die met die keuzes gepaard gaan. 
 
Voor sommige jongvolwassenen is de stap naar zelfstandigheid niet gemakkelijk: af en toe voelt het gewoon fijn aan dat ouders bepaalde verantwoordelijkheden dragen. Dat moet natuurlijk kunnen: je kind wordt niet volledig onafhankelijk van de ene dag op de andere. Als ouder blijf je aan de zijlijn supporteren en kan je af en toe een handje helpen of een goede raad geven, als je kind daar om vraagt. Over een aantal zaken kunnen jullie samen afspraken maken: hoe vaak en op welke manier houden jullie contact tijdens de week, kookt je kind zijn eigen potje of geef je al eens eten mee, welke huishoudelijke taken neemt je kind (thuis en op kot) voor zijn rekening, … Bespreek met je kind wat jullie allebei aangenaam en haalbaar vinden en zoek waar nodig naar een compromis.
 
Wees trots
 
Voor veel ouders is het een tijdje zoeken naar een balans tussen je kind vrijheid geven, maar tegelijk betrokken en ondersteunend te blijven. Ouder zijn is je kind voortdurend zien groeien en nieuwe vaardigheden zien ontwikkelen. Van zodra je kind geboren werd, ben je het eigenlijk voortdurend heel langzaam aan het loslaten. Nu het moment aanbreekt waarop je kind zijn eigen leven begint in te richten, mag je zeker trots zijn op jezelf. Als ouder heb jij je kind al die jaren opgevoed tot een jonge volwassene. Wees fier en vertrouw op de zelfstandige mens die jij hem/haar hebt helpen worden.
20/10/2014

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.