Veel gestelde vragen

Mijn tienerdochter is onzeker over haar vrouwelijke vormen

Mijn dochter (10) begint vrouwelijke vormen te krijgen. Ik heb de indruk dat ze zich daar onzeker en beschaamd over voelt. Ze loopt een beetje voor op haar klasgenootjes en lijkt het moeilijk te hebben om al die lichamelijke veranderingen te aanvaarden. Hoe kan ik haar ondersteunen zodat ze zich goed in haar vel voelt? 
 
Opgemaakt in samenwerking met Sensoa.
 
Wanneer meisjes in hun puberteit komen, kunnen ze zich heel onzeker of ongemakkelijk voelen. Ze vragen zich af wat er allemaal gebeurt met hun lichaam en hoe ze er straks zullen uitzien, of ze er wel normaal uitzien, waarom ze geen perfect lichaam hebben,... Vrienden, broers en zussen of voorbijgangers zien ook dat jouw dochter borsten en heupen krijgt en kunnen al eens een opmerking maken. Soms spannend, die aandacht, maar soms ook vervelend. 
Aarzel daarom niet om je dochter af en toe een complimentje te geven en te zeggen dat ze er goed uit ziet. Een beetje ouderlijke bevestiging is een opsteker voor alle opgroeiende meisjes in elk gezin. Probeer geen kritiek op het lichaam van je dochter te geven. Het mooiste cadeau dat je haar kan geven, is het gevoel dat ze oké is.
 
Als ouder ben je steeds een voorbeeld voor je kind.  Ben je als mama zelf niet tevreden over je borsten? Probeer die complexen dan te relativeren: niemand is perfect. Je dochter zal haar eigen lichaam gemakkelijker aanvaarden als ze merkt dat jij dat ook doet. Veelvuldig op een negatieve manier praten over je eigen lichaam kan er voor zorgen dat je dochter zich focust op imperfecties en haar eigen lichaam moeilijker aanvaardt.
Meisjes leren onder meer van hun vader hoe mannen over borsten en billen denken. Dat is unieke informatie die ze niet van moeders of vriendinnen krijgen. Als vader kan je je dochter helpen om  haar ontwikkelende lichaam te aanvaarden door op een respectvolle, positieve manier over het uiterlijk van vrouwen te praten. Omgekeerd kunnen foute grapjes of ongepaste seksuele opmerkingen tienermeisjes erg onzeker of ongemakkelijk doen voelen. 
 
Is je dochter één van de eerste meisjes in de klas die borsten krijgt, dan is dat niet altijd gemakkelijk. Meisjes die vroegrijp zijn, beginnen er volwassen uit te zien terwijl ze eigenlijk mentaal nog heel kinds zijn. Vaak zijn ze nog niet toe aan al die lichamelijke veranderingen en zijn ze er niet blij mee. Omdat ze dikwijls ouder worden ingeschat dan ze zijn, kunnen ze bovendien te maken krijgen met reacties of opmerkingen waar ze nog niet goed mee kunnen omgaan.
Vroegrijpe meisjes zoeken soms oudere vrienden op omdat ze zich bij hen meer thuis voelen. Dat betekent dat ze jonger dan anderen met volwassen seksualiteit geconfronteerd worden. Is je dochter vroegrijp, dan is het een goed idee om haar hier extra in te ondersteunen. Dat kan door er samen open over te praten en je dochter het gevoel te geven dat ze bij jou terecht kan met al haar vragen en onzekerheden. Heeft je dochter schaamtegevoelens, neem haar dan ernstig. Praat erover, maar maak er ook niet te veel drama rond en houd het discreet als ze je in vertrouwen neemt. Neem het voor haar op als er flauwe grappen gemaakt worden of geef haar een paar tips om te reageren als er bijvoorbeeld op school gepest wordt. 
 
Lees ook de veelgestelde vraag over ‘de eerste beha kopen’.
25/02/2015

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.