Veel gestelde vragen

Moet ik mij ongerust maken als mijn kind joints rookt?

Mijn dochter (15 jaar) rookt joints. Ik maak me echt ongerust over de gevolgen van dit druggebruik. Waarom doet ze dit en hoe kan ik haar hiermee doen stoppen?

Ongerustheid is heel gewoon

Het is heel gewoon dat je je als ouder zorgen maakt als je ontdekt dat je kind met drugs in aanraking komt. Drugs zijn illegaal en dat is op zich al reden genoeg tot ongerustheid. Bovendien ben je je maar al te bewust van de mogelijke gevolgen. Je gaat zelf al op zoek naar het ‘waarom’ en dat is een moedige en positieve houding.

Verschillende aanleidingen

Er kunnen allerlei aanleidingen zijn voor het feit dat je dochter joints rookt. Er bestaat natuurlijk een grote kans dat je dochter van 15 gewoon een nieuwsgierige, avontuurlijke meid is die zin heeft in experimenteren. Komt daarbij dat op deze leeftijd vrienden heel belangrijk zijn om je aanvaard te voelen. Ze maken deel uit van de zoektocht naar haar eigen identiteit. Jongeren richten zich dan meer op hun vrienden dan voordien en staan open voor experimenten. ‘Gebruiken’ geeft soms ook een gevoel van verbondenheid.

Praten is de sleutel

Zoals vaak is praten ook in deze situatie heel belangrijk. Controle alleen lost de onderliggende reden immers niet op. Je kan haar bijvoorbeeld vragen hoe ze is begonnen en wat ze er zelf van vindt? Waarom denkt ze zelf dat ze dit doet? Hoe bekostigt ze dit? Met oprechte interesse laat je ook ruimte indien ze er zelf mee wil stoppen maar daar jouw hulp bij nodig heeft. Om ‘neen’ te zeggen tegen de verleiding of groepsdruk, heb je bovendien een flinke dosis zelfvertrouwen nodig.

Moeilijk evenwicht

Het is in ieder geval heel belangrijk om contact te houden met je dochter en haar leefwereld, zonder daarom al te controlerend op te treden. Dat betekent niet dat je haar gedrag goedkeurt. Zij heeft enerzijds nood aan experimenteerruimte en aan een zekere zelfstandigheid. Op haar leeftijd heeft ze echter ook nog begrenzing nodig. Een moeilijke evenwichtsoefening dus… Maak zeker duidelijke afspraken met elkaar. Als je haar leefwereld kunt respecteren en haar tegemoet kan komen als bezorgde maar luisterbereide ouder, blijven er vele wegen open. Jongeren hechten ook in deze fase belang aan wat ouders van hen denken, al zullen ze dat zelden zomaar toegeven.

Wees altijd realistisch

Drugs zijn (spijtig genoeg ) meer en meer onderdeel van onze samenleving. Pubers en tieners komen er gemakkelijk mee in contact. Het is goed om je als ouder hierover te informeren, zodat je dochter voelt dat je haar wereld wil begrijpen en dat ze jou geen dingen op de mouw moet spelden. Het zal je als ouder vast ook rustiger maken als je door het bos de bomen kan blijven zien. Geduld en vertrouwen helpen hierbij.

Meer weten?  Neem een kijkje bij www.druglijn.be

29/04/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.