Veel gestelde vragen

Vanaf welke leeftijd kan een kind verschil maken tussen jongen en meisje?

Mijn zoontje (3 jaar en 4 maanden) lijkt het verschil tussen jongen en meisje niet goed te kennen. Is dat nog normaal op die leeftijd?

Brandend actueel

Je kind zit net in de leeftijd dat verwarring rond jongen/meisje heel actueel is. Rond drie jaar ontdekken kleuters namelijk dat ze zelf een jongen of een meisje zijn. Dat begint vaak met het opmerken van lichamelijke verschillen en breidt zich uit naar het zoeken van andere kenmerken om het onderscheid te maken. In het begin kunnen kinderen daar nog bijzonder conservatief maar tegelijk ook heel creatief in zijn. Zo is al wie roze draagt toch een meisje en wie met auto’s speelt een jongen. Die strenge categorieën heeft een kind nog nodig om de wereld met al die indrukken wat overzichtelijker te maken. Naarmate een kind ouder wordt en hij meer ervaringen opdoet, komt er ook meer ruimte voor nuance. Zo zal hij stilaan leren dat een kind met lang haar niet per definitie een meisje is.

Categorieën maken

Zo lijkt het dus voor ons volwassenen dat hij moeite heeft met het verschil maar eigenlijk is hij gewoon zijn ‘categorietjes’ aan het maken. Een andere manier om het onderscheid te maken is bijvoorbeeld de naam. ‘Janneke’ kan toch helemaal geen meisje zijn want ‘Jan’ is een jongensnaam. Ook uiterlijk speelt een rol: wie een rok draagt is een meisje en met een speldje in je haar kan je geen jongen zijn. Pas aan het einde van de kleuterleeftijd komt vaak het besef dat je geslacht onveranderlijk is. Door een rok aan te doen, word je niet plots een meisje maar je blijft een jongen.

Wat is dat: een jongen?

Je zoon zelf is ook zoekende naar wat er nu allemaal bij dat ‘jongen-zijn’ hoort. Dat is een lang leerproces dat we allemaal doorgemaakt hebben en waarbij we stilaan onze natuur en onze cultuur een plekje geven. Ieder is daarbij uniek. Er zijn bijvoorbeeld ook jongensachtige meisjes of meisjesachtige jongens. Je zoon kan daar op dit moment nog wat streng in zijn. Tegelijk zal hij ook de ruimte nemen om dingen uit te proberen. Hoe voelt het om speldjes te dragen? Door op zoek te gaan naar wie we zijn als man of vrouw en het evenwicht te zoeken met wat de maatschappij van die rol verwacht, komen we allemaal uit op ons eigen unieke man/vrouw-zijn.

Een aparte categorie

De meeste kleuters kunnen al heel goed het onderscheid maken, vooral tussen leeftijdsgenootjes: wie in mijn klas is een jongen, wie een meisje? Mama is een meisje, papa een jongen, broer en zus, neef of nicht… Moeilijker wordt het bij andere leeftijden. De categorieën van een kind zijn nog behoorlijk strikt: er zijn jongens, er zijn meisjes en er is ook een categorie die gewoon neutraal is en daar horen bijvoorbeeld oma en opa vaak bij. Dat daar ook meer bij komt kijken en dat zij dus ook een jongen of een meisje zijn, komt vaak gewoon niet in een kind op. Oma en opa zijn dus nog een beetje een categorie apart. Net als bijvoorbeeld Sinterklaas of een oom of tante…

Ruimte geven

Het feit dat je kind het dus nog wat moeilijk heeft om het onderscheid te maken, is dus niet meteen iets om je zorgen over te maken. Wil je hem daar toch bij helpen, dan vind je zeker in een bibliotheek in je buurt leuke kinderboekjes rond dit onderwerp. Als je je zoon rustig de tijd en de ruimte geeft om te ontdekken wie hij is, zal hij ook gaandeweg het onderscheid minder verwarrend vinden én tegelijk ook de nuances tussen man en vrouw een plekje kunnen geven…

29/04/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.