Veel gestelde vragen

Wat als je twijfelt of je kind homo is?

Toen ik vorige week de kamer van mijn zoon (15 jaar) aan het opruimen was, vond ik een pornotijdschrift onder zijn bed. Het was een blad met alleen maar mannen. Moet ik daaruit concluderen dat mijn zoon op mannen valt en moet ik daarover met hem praten?

Op ontdekkingstocht

Jongeren van 15 jaar beschikken over een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Het is dus heel gewoon dat je zoon op zoek gaat naar informatie over seksualiteit. Het blad onder zijn bed hoeft niet meteen te betekenen dat je zoon op mannen valt. Tijdens de puberteit gaan jongeren immers op zoek naar hun identiteit en daar hoort twijfelen en experimenteren bij. Je zoon is dus vooral aan het uitzoeken wie hij is, wat hij wil en hoe hij daarmee kan omgaan. En daar hoort ook een seksuele ontdekkingstocht bij.

Privacy is belangrijk

Kinderen en jongeren hebben recht op privacy. Als ouder is het dan ook een moeilijke opdracht om het evenwicht te vinden tussen vasthouden en loslaten. Probeer op verschillende manieren het gesprek aan te knopen met je zoon zodat je weet waar hij mee bezig is. Praten over seks is vaak zowel voor de ouders als voor de puber wat gênant. Onrechtstreeks het onderwerp aansnijden, zet de deur op een kier. Misschien kan je bijvoorbeeld eens praten over een krantenartikel of film terwijl je de afwas doet of samen in de auto zit?

Seksuele voorlichting

Je kinderen seksueel voorlichten doe je eigenlijk al van kleins af aan. In de meeste gezinnen gebeurt dat heel spontaan en is het net zoiets als leren fietsen. Door open te staan voor de vragen van je kind, zorg je ervoor dat er geen taboe rust op dit onderwerp. Maar seksualiteit is meer dan dat alleen: ook praten over relaties - over je eigen grenzen stellen en die van een ander respecteren - maakt deel uit van de opvoeding.

Zelfvertrouwen

Pubers zijn vaak heel onzeker. Probeer op een positieve manier open te staan voor zijn zoektocht en steun hem als hij je nodig heeft. Zo weet hij dat hij altijd bij jou terecht kan als hij twijfels of vragen heeft. Geef je zoon in elk geval de ruimte om zichzelf te vinden en uit te groeien tot een zelfzekere volwassene. Een open en positieve communicatie tussen jullie, zal hem helpen om bewuste keuzes te maken.

24/04/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.