Veel gestelde vragen

Wat doen als mijn kind bang is in het zwembad?

Mijn dochter (6 jaar) zit op zwemles maar ze is ontzettend bang om te gaan. Mijn man vindt dat ik er niet aan mag toegeven terwijl mijn moeder vindt dat ik haar niet mag forceren. Wat moet ik nu doen?

Eigen tempo

Nieuwe dingen leren doet elk kind op zijn eigen tempo. De ene heeft er weinig moeite mee en stapt onvervaard het onbekende tegemoet. Andere kinderen, zoals je dochter, hebben soms een duwtje in de rug nodig. Als ouder is het moeilijk balanceren tussen het stimuleren van ons kind om nieuwe ervaringen op te doen en anderzijds onze verwachtingen niet te hoog te leggen. Als ouder ben jij daar eigenlijk de beste deskundige in. Heeft je dochter het altijd wat moeilijk met nieuwe dingen? Of gaat het enkel om die zwemles en zijn er andere redenen?

Waarvoor bang?

Soms kan het goed zijn om je kind een zetje te geven en te stimuleren om door te zetten. Als het dan goed gaat, is je kind een succeservaring rijker en daar groeit haar zelfvertrouwen van. Maar er kunnen ook andere redenen spelen en haar forceren zou dan net een averechts effect kunnen hebben. Het is dus ook belangrijk om met je kind het gesprek aan te gaan. Waar is ze precies bang van? Om kopje onder te gaan? Of is er een strenge badjuf of –meester? Is het de drukte in het zwembad of de koude? Door samen een verklaring te zoeken, kan je dochter je eigenlijk zelf al tonen welke aanpak de beste is.

Unieke aanpak

Een pasklaar antwoord is er dus niet op je vraag. Net zoals heel veel dingen in de opvoeding is ook dit iets waar je jezelf mag toestaan om zoekende te zijn. Misschien kunnen jullie samen gaan zwemmen zodat ze op een rustige manier met vertrouwde mensen kan wennen? Nieuwe dingen leren vraagt bovendien heel wat zelfvertrouwen. Is de angst echt heel groot, dan kan het misschien ook goed zijn om tijdelijk te stoppen met de zwemles. Leren zwemmen komt als zij daar klaar voor is en voelt dat zij van jullie de ruimte krijgt om het in haar tempo te doen.

Zelfvertrouwen

Laat de angst voor het zwemmen zeker niet de bovenhand nemen. Er zijn vast heel wat dingen die ze wel vol goede moed aanvat en dat zijn dan ook ideale momentjes om haar inzet en doorzettingsvermogen te prijzen. Jouw vertrouwen in haar zal haar misschien wel de nodige vleugels geven om ook in het zwemmen een stapje voorwaarts te zetten.

29/04/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.