Veel gestelde vragen

Winkelen met kinderen

Mijn dochter (9) heeft nieuwe kleren nodig. Ik ben daarom van plan om samen met haar tijdens de solden te gaan winkelen. Onze vorige winkelervaringen waren niet meteen prettig: mijn dochter heeft een eigen wil en dat botst weleens met wat ik belangrijk vind (budget, degelijkheid, …). Hoe zorg ik ervoor dat samen shoppen zo vlot mogelijk verloopt?
 
Elk kind heeft af en toe nieuwe kleren nodig en wanneer beter dan tijdens de koopjesperiode. Terwijl de wekelijkse trip naar het grootwarenhuis vaak nog net lukt, bezorgt kleding shoppen met je kind op sleeptouw heel wat ouders kopzorgen. Een baby die net tijdens de lange wachtrij aan de kassa om eten huilt? Een peuter die tussen de rekken verdwijnt en die je huilend aan de infobalie mag gaan ophalen? Een puber die met een lang gezicht naast jou slentert en alles wat jij uit de rekken haalt ouderwets en preuts vindt? Een kleuter die zich languit op de grond gooit omdat ze die roze schoenen met glitters niet krijgt? Of je kinderen nu groot zijn of klein, samen winkelen is vaak niet evident.
 
Een goede voorbereiding doet al heel wat. Vertel je kind waar jullie naartoe gaan, hoe lang jullie ongeveer weg zullen zijn en wat jullie precies nodig hebben. Geef ook op voorhand concreet en duidelijk aan wat je van je kind verwacht. Mag je kind zelf uit de winkelrekken kledij of spullen aandragen, of kies jij de dingen uit? Gaan jullie enkel winkelen voor zoon/dochterlief, of heb jij als ouder ook een aantal zaken nodig? In dat laatste geval kan het een goed idee zijn om je kind iets te laten meenemen waarmee het zich kan bezighouden terwijl jij past, bijvoorbeeld een boek of een spel.
 
Net zoals op heel veel vlakken in opvoeden, is samen winkelen een kwestie van geven en nemen. Bij kleding en schoenen kunnen zowel ouders als kinderen een heel eigen smaak en verwachtingen hebben. Ga bij jezelf na wat jij belangrijk vindt. Moet kledij lang meegaan, warm zijn, er net uitzien? Welk budget kan en wil je spenderen? Vind je te bloot of te zwart niet oké? Bespreek met je kind welke zaken voor jou belangrijk zijn en welke voorkeuren je kind misschien heeft. Door hier vooraf tijd voor te maken, vermijd je dat je in de drukte van de winkelstraat in discussie moet gaan. Luisteren naar de wensen van je kind, wil niet zeggen dat je je hier zomaar naar moet schikken. Je geeft je kind wel het gevoel dat je wil rekening houden met zijn/haar voorkeuren en dat je samen wil zoeken naar een compromis waar je je allebei goed bij voelt.
 
14/01/2015

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.

Shoppen met kinderen