Veel gestelde vragen

Zijn seksuele spelletjes normaal?

Ik heb mijn zoon (9 jaar) betrapt met een vriendinnetje toen ze samen op zijn kamer doktertje aan het spelen waren. Is dit normaal voor een negenjarige of moet ik hem hierover aanpakken?

Lichaam ontdekken is heel gewoon

Het is soms even schrikken als je merkt dat je kind seksueel actief is. Meestal is er echter geen reden tot ongerustheid en kadert dit gedrag binnen de gewone seksuele ontwikkeling. Vaak ontdekken kinderen hun eigen lichaam en dat van een ander al spelenderwijs en is het niet meer dan nieuwsgierigheid. Je zoon is al op een leeftijd dat hij heel goed beseft dat het om iets heel intiems gaat. Peuters en kleuters gaan vaak nog heel openlijk op ontdekkingstocht maar bij lagere school kinderen gebeurt het wat meer uit het zicht. Bovendien maakt de kans betrapt te worden alles nog eens extra spannend.

Als ouder is het belangrijk dat je hierover durft te praten met je zoon. Je kan zeggen dat het oké is om nieuwsgierig te zijn, maar dat het wel belangrijk is dat niemand iets tegen zijn zin doet. De boodschap voor je zoon is dat er niks mis is met experimenteren. Hij ervaart het waarschijnlijk als prettig en dat is heel gewoon. Tegelijk moet hij ook leren dat je dergelijke gevoelens beter privé beleeft. Het is dus een moeilijke evenwichtsoefening om je zoon enerzijds een gevoel van begrip te geven en hem anderzijds zonder schaamte- of schuldgevoel duidelijk te maken dat hij dit beter nog niet met vriendjes/vriendinnetjes doet. Straffen of boos worden maakt van het onderwerp een taboe en is dus zeker niet aan te raden.

Meer dan seksualiteit

Tegelijkertijd draait seksuele opvoeding om meer dan alleen seksualiteit. Het gaat immers ook om intimiteit en relatievorming, over empathie en het leren respecteren van grenzen van de ander. Daarnaast zijn ook weerbaarheid en het zelfvertrouwen hebben om 'nee' te zeggen tegen dingen die je niet oké vindt, belangrijk. 

Voor jouw gezin kan dit voorval dan ook een ideaal moment zijn om te praten over normen en waarden. Bijvoorbeeld over wat jij belangrijk vindt in relaties en wat je denkt over seksualiteit. Maak ruimte om te luisteren naar je zoon. Hoe denkt hij over die dingen? Wat weet hij al en wat houdt hem bezig? Zo krijgt hij het vertrouwen dat hij altijd bij jou terecht kan, ook als er iets mis gaat. Door open te praten, help je hem om een gezonde visie te ontwikkelen omtrent seksualiteit. En dat is een goede basis voor een respectvolle relatie op latere leeftijd. Een rustig gesprek met je zoon, voorlichting, openstaan voor zijn vragen, het thema uit de taboesfeer houden, zullen daar zeker toe bijdragen.

Een beetje gêne?

Een gesprek hierover aangaan is niet voor iedereen even makkelijk. Ook als volwassene kan je wat schroom voelen om er met je kind over te praten. Een boek rond seksuele opvoeding, aangepast aan de leeftijd van je zoon, kan dan al eens een zetje in de goede richting geven. Er zijn heel wat ondersteunende boeken voor ouders om dit thema bespreekbaar te maken. Op de pagina Praten over seks vind je een aantal handige tips om het gesprek in gang te zetten.

17/11/2014

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.