Hoe belangrijk is het?

Een goede relatie tussen grootouders, hun kinderen en kleinkinderen is een winst voor iedereen. Soms is het een evenwichtsoefening om elkeen in die relatie die plek te geven waar iedereen goed bij voelt. Dan is het belangrijk om onuitgesproken verwachtingen duidelijk te maken, en soms ook toegevingen te kunnen doen.

Ook grootouders hebben opvoedingsvragen. 

Grootouders zijn in de eerste plaats supporters aan de zijlijn, maar ze kunnen de ouderrol niet overnemen. Voor grootouders is het heel belangrijk om hun kinderen te respecteren in hun ouderrol. Het is een balanceren tussen mee voelen en mee zorgen, en het erkennen van de privacy en keuzes van het gezin van hun kinderen, een evenwicht zoeken tussen ‘er zijn’ en ‘loslaten’. Dit is niet altijd eenvoudig, want de wereld waarin kinderen nu groot worden is niet die van vroeger.

Respect, vertrouwen en duidelijke communicatie zijn sleutelwoorden. 

Ook grootouders hebben wel eens opvoedingsvragen. Ze willen weten hoe ze het best omgaan met de kleinkinderen, of maken zich zorgen over het gezin van hun kinderen. Zijn al die computerspelletjes wel gezond? Worden de kinderen niet te moe van al die naschoolse activiteiten? Is het normaal dat een vijfjarige agressief wordt als hij zijn zin niet krijgt? Ouders en grootouders hebben niet altijd dezelfde visie op grootbrengen en opvoeden. Respect, vertrouwen en duidelijke communicatie zijn de sleutelwoorden.

vrijdag, april 5, 2013 - 12:18

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek