Wat kan je doen?

Als je afweegt of je kind wel of geen gsm mag hebben, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden.

“Al mijn vrienden hebben er één”

Als je kind een gsm vraagt, lach die vraag dan niet meteen weg, maar maak tijd om hier samen over te praten. Heb je je kind al gevraagd waarom hij/zij eigenlijk graag een gsm wilt? Wat wil hij/zij er graag mee doen?

Vaak geven kinderen het antwoord “omdat al mijn vrienden er één hebben”. Maak dan ook tijd om eens over die vrienden te praten. Zo toon je interesse en leer je weer iets bij over de leefwereld van je zoon of dochter.

Naar bed met je gsm?

Als je ervoor kiest om je kind een gsm toe te laten, dan is het belangrijk dat jullie daar duidelijke afspraken rond maken. Wie betaalt de gsm en de gsm-rekening? Krijgt je kind een abonnement of een pre-paid kaart? Mag je kind zijn gsm ’s nachts mee naar de kamer nemen? Laat je toe dat je kind tijdens de maaltijd op de gsm bezig is? Mag hij/zij met zijn gsm op internet surfen?
Welke afspraken jullie maken, bespreek je binnen je gezin en met je kind. Zorg dat zowel jij als je kind de afspraken op dezelfde manier begrijpen.

Vraag niet meteen dat je kind moet ‘bewijzen dat het goed met de gsm kan omgaan’, want misschien loopt het weleens fout. 

Doemscenario’s

Ja, een gsm kan heel wat valkuilen of ‘gevaren’ met zich meebrengen, net zoals andere technologiebeestjes: onveiligheid op het internet, hoog oplopende rekeningen, je kind is niet meer van het scherm weg te krijgen, … Ga niet meteen uit van allerlei doemscenario’s dat het gsm-gebruik van je kind volledig uit de hand zal lopen. Probeer positief naar je kind te kijken en vertrouwen te hebben. Geef je kind de ruimte en de kans om dingen uit te proberen. Vraag niet meteen dat je kind moet ‘bewijzen dat het goed met de gsm kan omgaan’, want misschien loopt het weleens fout. Bekijk dat als een ervaring waaruit jullie kunnen leren. Probeer samen met je kind te zoeken naar hoe jullie met de gsm kunnen omgaan. 

‘t Is niet van moetes

Als je beslist dat je kind geen gsm krijgt, hoef je je zeker niet schuldig te voelen. Een gsm kost tenslotte veel geld. Bovendien brengt een gsm voor je kind ook uitdagingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Het ene kind is daar al sneller aan toe of klaar voor dan het andere. Daarbij slorpt een gsm soms (voor je het weet) veel tijd op. Een kind dat (nog) geen gsm heeft, heeft misschien meer tijd om leuk te spelen?

dinsdag, maart 4, 2014 - 16:31

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek