Hoe belangrijk is het?

In de opvoeding is het belangrijk dat we de zelfstandigheid van onze kinderen stimuleren, ook bij het maken van hun huiswerk en het leren van lessen.
Dit is echter niet altijd zo gemakkelijk. Niet elk kind kan namelijk onmiddellijk zelfstandig zijn huiswerk maken. Ook jongeren uit het secundair onderwijs hebben soms nog begeleiding nodig bij het leren van hun lessen.

Elk kind/elke jongere is dus uniek en vraagt een specifieke aanpak. Zo heeft elk kind zijn eigen temperament (bv. druk of net heel rustig) en een eigen intelligentie. Sommigen hebben ook een bijkomende aandachtsproblematiek, een leerproblemen, een gedragsprobleem,….

Daarnaast is elke ouder en elke school uniek. De ene school geeft elke avond veel huiswerk, de andere school geeft een klein pakket waarbij de ouders en het kind zelf mogen inschatten hoeveel ze hiervan uitwerken.

Zelfstandigheid is niet in '1-2-3' bereikt.

In het begin zal je zoon/dochter geholpen moeten worden, om bepaalde zaken later zelfstandig op te kunnen nemen. Oefen ze dus in met je zoon/dochter, volg de afspraken ook op zodat ze een gewoonte, een automatisme worden.
In het begin zal dit dus een extra inspanning van jou als ouder vragen, maar wanneer alles meer een gewoonte wordt, zullen deze inspanningen snel lonen.
Laat hierbij veel initiatief komen uit je zoon/dochter zelf. Maak samen afspraken, stel samen regels op,…. Als de initiatieven ook vanuit hen komen, is de kans namelijk groter dat ze gemotiveerd zullen zijn én is dus de kans op slagen groter. Achteraf kan je hen dan ook op deze afspraken en regels aanspreken (“dit is wat WIJ hadden besproken en wat JIJ zelf bedacht had”). Ook voor tieners is het heel belangrijk dat je dit samen met hen doet.

vrijdag, april 12, 2013 - 10:09

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek