Wat is het?

De meeste kleuters in Vlaanderen gaan naar school en dat is goed. Ons kleuteronderwijs behoort bij de beste van de wereld. Op school is het voor de meeste kleuters heel leuk en bovendien leren ze er een heleboel!

Het is voor kinderen heel goed zo vaak mogelijk naar school te gaan

De kleuterschool is niet verplicht, maar het is voor kinderen toch heel goed om, zodra ze er klaar voor zijn, zo vaak mogelijk naar school te gaan. De laatste jaren zorgde de overheid voor heel wat maatregelen om de stap naar school voor kleuters en hun ouders gemakkelijker te maken.

Voor scholen is het bijvoorbeeld makkelijker om kleinere klassen te maken zodat er aandacht is voor elke kleuter. Er is vastgelegd hoeveel geld scholen maximum aan ouders mogen vragen voor dingen die ze niet gratis moeten aanbieden (bv. een uitstap, zwemmen, toneelbezoek,…). Bovendien kan je voor je kleuter een studietoelage aanvragen.

Om ouders nog meer te stimuleren hun kleuter regelmatig naar school te laten gaan, is er een nieuwe maatregel. Die maatregel zegt dat elk kind dat start in het eerste leerjaar van een Nederlandstalige basisschool, minstens een jaar lang regelmatig naar de Nederlandstalige kleuterklas geweest moet zijn. Een vijfjarige moet bijvoorbeeld minstens 220 halve dagen aanwezig zijn geweest in de kleuterklas. Een kleuter die onvoldoende aanwezig was, kan een taalproef afleggen. Als de kleuter daarop geslaagd is, mag hij naar het eerste leerjaar gaan. ‘Niet geslaagd’ - of niet meedoen aan de taalproef - betekent de derde kleuterklas (opnieuw) doen.

 

dinsdag, april 2, 2013 - 13:24

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek