Opvoedtips

Gezin & werk in balans

Het begin van een nieuw schooljaar kan een moment zijn om stil te staan: hoe wil je je gezinsleven dit jaar vormgeven? Welke prioriteiten stel je en hoe wil je je agenda organiseren? Voor veel ouders is het zoeken naar een evenwicht tussen investeren in werk, ouderschap, partner, hobby’s, … Realistisch kijken naar wat haalbaar is en waar jij en je gezin jullie goed bij voelen, is het belangrijkste.

Twee fulltime jobs

Voor ouders die werken is het vaak een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen twee fulltime jobs: het gezinsleven aan de ene kant en  de eisen van het werk anderzijds. Je wil het wellicht op beide fronten goed doen, maar de combinatie kan ervoor zorgen dat je de dingen soms anders moet doen dan je idealiter zou willen. 
Een goed evenwicht is er vooral één waar jij en je gezin jullie goed bij voelen. Elke ouder en elk gezin zit in een unieke situatie en wat een goed aanvoelend evenwicht is, is dan ook voor iedereen anders. Vertrek van wat jij en je gezin nodig hebben en belangrijk vinden en laat je niet te fel leiden door wat anderen voorop stellen.

Realistische planning

Er zijn maar een vast aantal uren in een week. Een planning opstellen waarvan je vooraf al aanvoelt dat die eigenlijk moeilijk haalbaar is, heeft weinig zin. Jij en je gezin hebben er geen baat bij als je voortdurend van hot naar her moet rennen en onmogelijke combinaties moet maken. Probeer realistisch te blijven en aanvaard dat je soms moet inbinden of iets anders aanpakken dan je zou willen.

Quality time 

Kinderen vinden tijd spenderen samen met mama of papa erg leuk en belangrijk. Sommige gezinnen spreken op voorhand een dag of moment af om samen een leuke activiteit te doen. Het is fijn om naar uit te kijken en om exclusief tijd voor elkaar vrij te maken. Op deze wijze ‘quality time’ inbouwen is zeker niet de enige mogelijkheid om aandacht te hebben voor elkaar. Voor veel kinderen zijn de dagdagelijkse, gewone momenten met mama of papa het allerfijnst. Vraagt je kind om samen te spelen of te praten? Dan kan je overwegen of wat je aan het doen bent echt zo dringend is, of dat het misschien even kan wachten. Kleine dingen, zoals tijd maken voor een knuffel of een babbel in de auto of tijdens de afwas, zorgen voor een warme, ontspannen sfeer in huis. 

Mild zijn voor jezelf

Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Voel je niet schuldig als het niet loopt zoals je het in je hoofd had. Durf af en toe wat tijd te nemen voor jezelf om uit te blazen, om bij te praten met vrienden en familie, om iets te doen samen met je partner, .... En vergeet ook niet dat mensen rond je je misschien een handje kunnen helpen, als je het hen vraagt.
14/01/2015

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.