Opvoedtips

Helpen in het huishouden

“Mama is mijn broek al gewassen?” “Papa is het eten klaar?” Als ouder is het vaak kunst en vliegwerk om het huishouden te runnen. Je hoeft dan ook niet te twijfelen om je kind af en toe te vragen om een handje te helpen. Als is het antwoord op die vraag misschien niet altijd even enthousiast…

Kleine kindjes

Peuters en kleuters vinden het dikwijls fantastisch om mama en papa te helpen. Ze kunnen al kleine taakjes aan, zoals samen met jou de blokken in de blokkendoos doen. Kinderen van die leeftijd imiteren graag en voelen zich ‘groot’ als ze een opdrachtje krijgen. Je kan je kind lichte dingen aangeven die het op tafel mag zetten, een natte vod geven waar het wat mee mag poetsen, groenten laten afspoelen,… Ook al helpt het resultaat jou als ouder misschien niet echt vooruit of moet je veel geduld hebben, weet dat het goed is voor je kind z’n zelfvertrouwen. 
 

En als ze wat groter zijn?

Gaandeweg de lagere school mag je van je kind meer hulp verwachten. Kinderen zijn het makkelijkst te motiveren voor taken waar ze zelf belang bij hebben. Denk bijvoorbeeld aan de boekentas maken, eigen kleren klaarleggen of zelf boterhammen smeren. Je zal nu misschien vaker op protest stuiten, maar iedereen moet nu eenmaal wel eens dingen doen die hij/zij niet zo leuk vindt of die wat moeite kosten.

Mag je hulp vragen?

Vanzelfsprekend! Helpen in het huishouden is niet alleen goed voor het zelfvertrouwen, je kind leert er ook mee wat gedeelde verantwoordelijkheid betekent. Je leeft met meerdere mensen samen en iedereen draagt zijn steentje bij. Helpen in het huishouden betekent wel voor elke ouder, in elk gezin iets anders. Voor de ene is het voldoende als een kind zijn eigen spullen opruimt, voor de ander mag het iets meer zijn. 

Hoe aanpakken?

Kinderen leren dit soort verantwoordelijkheden makkelijker opnemen als ze in een dagelijkse regelmaat ingebed zijn. De kans dat je kind de tafel begint af te ruimen, stijgt wanneer het duidelijk weet dat het dit bv. elke maandag/altijd ’s avonds/… moet doen. Kinderen weten graag wat wanneer van hen verwacht wordt. Benoem ook heel concreet wat je verwacht, ongeacht de leeftijd van je kind. De taken verdeel je best in overleg met elkaar. Probeer daarbij rekening te houden met de voorkeur van je kind en met de dingen waar het goed in is. 

Wat we zelf doen, doen we beter…?

Misschien wel, misschien niet… De afwas is misschien minder spik en span, maar het gaat er vooral over dat je kind zich inzet. Toon waardering voor de moeite die je kind doet, ook al is het misschien tegen zijn/haar zin of is het resultaat niet helemaal wat jij ervan hoopte.

Hulp moet beloond worden?

Ja hoor, met een knuffel, een waarderend woord. Moet je je puber betalen voor de wekelijkse gazonbeurt? Dat kies je als ouder zelf. Je zou je kind bijvoorbeeld kunnen belonen voor sommige taken die het eens extra uitvoert. Het is wel belangrijk dat hij/zij ook leert helpen bij taken waarvoor het niet zo’n beloning krijgt. Want uiteindelijk wil je vooral bereiken dat je kind verantwoordelijkheden leert opnemen. 
 
01/10/2014

Reacties

Mijn zoon van 10 jaar zeurt altijd dat over zijn huiswerk.
Hij moet ook 4x per week 10min lezen wat steeds gepaard gaat met ruzie.
Ik ben dit beu dat je steeds in conflict moet gaan met je zoon over deze zaken.
Soms denk ik, ik laat hem gewoon doen als hij niet wil lezen dan is het maar zo, maar dat kan ik dan ook weer niet omdat ik graag heb dat hij kan volgen in de klas.
Hoe los ik dit op?

Beste ouder,

Jouw verhaal zal heel wat ouders bekend in de oren klinken. Het aantal kinderen dat zonder morren en met plezier huiswerk maakt, is veel kleiner dan je zou vermoeden. Voor veel ouders is het zoeken naar een aanpak op maat van jouw kind maar ook van jouw gezin. Er is bijvoorbeeld al een heel verschil tussen vroeg thuis zijn en meteen na school tijd hebben voor een beetje ontspanning of zelf als ouder al wat onder druk staan na een werkdag en nog eten op tafel moeten toveren … En dat heb je helaas niet altijd zelf in de hand.

In principe wordt ook niet van je verwacht om naast je kind te zitten en te begeleiden en is het aan je kind zelf om zo zelfstandig mogelijk aan de slag te gaan. En dat verschilt sterk van kind tot kind. Probeer zeker je zoon zelf te laten meedenken over een aantal dingen. Je kan hem aangeven dat je het op deze manier niet prettig vindt (heel waarschijnlijk hij zelf ook niet) en dat je samen met hem een oplossing wil zoeken. Op welk moment wil hij er graag aan beginnen? Eerst wat spelen of eten en pas dan huiswerk maken of net omgekeerd? Heeft hij een favoriete plek die je zo kan inrichten dat hij er geconcentreerd aan de slag kan gaan? Is dat bij jou aan de keukentafel of eerder een ‘grote mensen’ bureau in een afgezonderd hoekje? Als het initiatief en de ideeën ook van zijn kant komen, is de kans groot dat hij meer gemotiveerd zal zijn.

Uiteraard wil je als ouder graag dat je kind kan volgen op school maar een dagelijkse strijd levert helaas geen winnaars op en dus kan even loslaten de sfeer en de relatie tussen jullie beide rond huiswerk misschien terug wat verbeteren. En misschien merkt hij dan zelf de gevolgen op school als hij zijn werk niet af heeft? Je kan daarover met de leerkracht praten en hem/haar waarschuwen dat je eventjes de focus niet op huiswerk wil leggen maar op de goede sfeer. En kan de leerkracht je nog wat extra tips geven?

Daarnaast is huiswerk ook niet allesbepalend om te kunnen volgen in de klas. Lezen bijvoorbeeld kan je ook heel spelenderwijs inlassen zonder dat het op huiswerk lijkt. We denken dan aan samen een interessant artikeltje lezen in de krant, de ingrediënten lezen op de ontbijtgranenverpakking of de gebruiksaanwijzing van een gezelschapsspel? Of kan je samen een boek lezen waarbij je om beurten één zin leest om daarna bijvoorbeeld elk één pagina te gaan lezen? Het is ook beter om elke dag een klein beetje te lezen met plezier dan elke dag vast te houden aan die 10 minuten die eindigen in een strijd. Lukt het lezen of huiswerk maken goed, vergeet dan zeker niet hem te tonen hoe hard je dat waardeert en hoe blij het je maakt.

Elk gezin moet dus op zoek gaan naar een evenwicht tussen de verwachtingen van de school, van thuis maar ook de mogelijkheden van je kind en voldoende ontspanning. En om dat te vinden heb je een goede dialoog nodig tussen alle betrokkenen: jij, je zoon en de school. Nog meer praktische tips en ideeën kan je vinden op www.groeimee.be/huiswerk.
We wensen je alvast veel succes en hopen dat jij en je zoon gauw tot een betere verstandhouding kunnen komen rond het huiswerk.

vriendelijke groet,
de Opvoedingslijn

bel of mail ons gerust terug:
078/15.00.10
Ma-vrij 10u-13u/14u-17u
Do ook van 19u-21u
Niet op woensdag
opvoedingslijn@groeimee.be

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.