Opvoedtips

Huisdieren

'Papa, mag ik een hond?' Of een poes. Of een hamster. Of een goudvis.
Vroeg of laat stelt bijna elk kind deze vraag. Doen of niet? De voor- en nadelen op een rijtje. 
 
Een huisdier voor je kind: de voordelen.
Kinderen en dieren kunnen fantastische vrienden worden.  Een huisdier leert je kind respect en inlevingsvermogen. Je kind leert herkennen wat een dier leuk vindt: rechtopstaande haren, gegrom of geblaas zijn tekenen dat het met rust gelaten wil worden. Een dier wil immers niet altijd gepakt worden of aangekleed als een pop. 
Kinderen voelen zich vaak veilig bij hun huisdier.  Het geeft hen onvoorwaardelijke liefde en biedt een luisterend oor voor alle verhalen. Kinderen leren geduld opbrengen en leren heel wat over het leven. Hun zelfvertrouwen groeit als  ze mee verantwoordelijk zijn voor de verzorging. Introverte kinderen leggen soms makkelijker contact via een dier, omdat het een makkelijk gespreksonderwerp vormt.
 
Wik en weeg.
Soms heeft een huisdier niet alleen maar leuke gevolgen voor je gezin. Je kind zal ook moeten leren omgaan met verdriet als je huisdier wegloopt of overlijdt. Het kan gefrustreerd raken om de verplichte verzorging, zich zorgen maken als het dier ziek is of zelfs teleurgesteld zijn als het niet helemaal is zoals verwacht. Overweeg of jij en je gezin er klaar voor zijn. Houd ook rekening met financiële gevolgen, opvang tijdens vakanties of zelfs eventuele allergieën… 
 
Welk dier kiezen we?
Wordt het een konijn of kat?  Of willen we liever een vis? Een prima gelegenheid om een goed gesprek te voeren met alle gezinsleden.  Luister naar elkaar, wat zijn ieders voorkeuren?  Zijn er bezwaren?  Welk dier past in dit gezin?  Hoe groot is ons huis en is er overdag iemand thuis?  Het ene dier heeft immers meer zorg en gezelschap nodig dan het andere.  Als iedereen zich gehoord voelt, komen jullie vast tot een keuze waarover iedereen tevreden kan zijn. 
 
Maak goede afspraken.
 “Natuurlijk mama, ik ga elke dag eten geven en wekelijks het hok van de hamster schoonmaken. “  Veel kans dat je de gemaakte afspraken moet herhalen.  Kleine kinderen kan je best laten meehelpen, zonder dat je de taken helemaal overneemt. Naarmate kinderen ouder worden kunnen ze dan meer verantwoordelijkheid dragen voor de verzorging. Toch houd je als ouder ondanks alle afspraken de eindverantwoordelijkheid. 
 
Durf te luisteren naar jezelf.
Meest kans op slagen heb je dus als je er zelf volledig achter kan staan.  Ervaar je bij jezelf nog te veel bezwaren, zoek dan eerst uit of ze al dan niet op te lossen zijn. Het gaat immers om een engagement op lange termijn.  Als jouw bezwaren overeind blijven is het jouw goed recht om ‘neen’ te zeggen.  Een huisdier is immers geen speelgoed dat je nu en dan eens uit de kast haalt. Een keuze gemaakt? Hou het veilig met de tips op de website van Kind&Gezin.
 
26/09/2016

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.