Opvoedtips

Terug naar school

Na een lange vakantie is terug naar school gaan voor veel kinderen leuk. De dingen die horen bij een nieuw schooljaar – een nieuwe leerkracht, nieuwe vrienden, een nieuwe school,… - zijn meestal spannend, maar soms ook beangstigend. Als ouder kan je je kind helpen om de eerste schooldag aangenaam te maken. Hier vind je enkele ideeën en tips.

Meer regelmaat en structuur

Tijdens de vakantie gaat het er in veel gezinnen losser aan toe. Bij de start van het schooljaar hoort meestal ook weer meer structuur en regelmaat. 
Bespreek met je kinderen de nieuwe aanpak en afspraken:  wanneer gaan slapen, wanneer opstaan, hoe regel je de eetmomenten, wanneer wordt er gewerkt, wanneer is er tijd voor ontspanning. Ook voor oudere kinderen blijft regelmaat belangrijk. Meer informatie over hoe je de ochtenden vlot kan laten verlopen, lees je in de opvoedtip 'Terug naar school: ochtendstress vermijden'.

Als je kind voor de eerste keer naar school gaat

  • Probeer de eerste dag je kind zelf naar school te brengen. Leg ook uit dat eventueel iemand anders ’s avonds aan de schoolpoort zal wachten.
  • Geef reservekledij mee. Ongelukjes kunnen altijd gebeuren. 
  • Ga op de eerste schooldag mee in de klas. Maak kennis met de leerkracht, de nieuwe spelletjes en de andere kinderen, maar blijf niet te lang. Het is aan de leerkracht om het over te nemen. 
  • Sommige kinderen blijven nog een paar dagen huilen wanneer ze ‘s morgens gebracht worden. Dat is normaal. Kinderen moeten wennen aan de nieuwe dingen rondom hen. Vertrouw op de zorg van de leerkracht.
Meer informatie vind je bij het thema ‘eerste schooldag’.

Als je kind naar een nieuwe school gaat

  • Praat over de nieuwe school met je kind. Bijvoorbeeld over wat jullie nog weten over de opendeurdag of de inschrijving. Je kan ook samen met je kind de website van de school bezoeken. Je vindt er vaak heel wat informatie over gewoontes en afspraken op de school. Dit helpt je kind een betere voorstelling te maken over de nieuwe school.
  • Bij een verandering van school, hoort vaak ook een verandering van bus- of fietsroute. Het kan je kind helpen om de nieuwe weg samen te oefenen. Of misschien vind je wel een buurjongen of -meisje die (de eerste dagen) kan meegaan om samen de weg af te leggen? Meer informatie over hoe je je kind begeleidt in het verkeer, vind je bij het thema 'verkeersopvoeding'.

Een beetje spanning is normaal

Het is normaal dat kinderen wat zenuwachtig zijn voor de eerste schooldag. Zullen er vrienden zijn? Zal het studeren lukken? 
Ook als ouder kan je kopzorgen hebben over het nieuwe schooljaar. Heb je wel de juiste school en studierichting gekozen voor je kind? Zal je kind zich goed voelen op school? 
Maak tijd om te luisteren naar de ervaringen van je kind en laat daarbij vooral je kind zelf aan het woord. Een jong kind kan je – zeker in het begin – zijn weg helpen vinden door samen de schoolagenda in te kijken en aan te vullen, boeken te kaften, de boekentas te maken,...
Je vindt ook heel wat informatie en tips op Klasse.be.

Nieuwe spullen zijn niet nodig 

Nieuwe schoolspullen liggen verleidelijk te blinken in de winkelrekken. Toegegeven, starten met een nieuwe schooltas of hippe mappen maakt 1 september een pak aantrekkelijker. Schoolspullen nemen echter een flinke hap uit je budget. Misschien is één nieuw spulletje voor je kind ook al leuk, kan je een tof tweedehands koopje doen of mag je kind eindelijk die ‘grote’ rugzak van broer of zus gebruiken? Weet bovendien dat je, afhankelijk van de leeftijd van je kind, een aantal schoolbenodigdheden niet zelf moet aankopen, maar dat de school dit doet. Meer informatie daarover lees je bij het thema 'schoolkosten'.

Een nieuw schooljaar, een nieuwe lei: gemakkelijker gezegd dan gedaan?

Misschien is het voorbije schooljaar niet zo prettig verlopen. De leerkracht begreep je kind niet? Begreep ook jou niet? Of Frans zal wel weer een struikelblok worden? Je hoeft het niet alleen te dragen; praat er eens met iemand over. Met je partner, met de school, de leerkracht, het CLB….  Zij kunnen je medestanders zijn in de zorg om je kind. Probeer het nieuwe schooljaar niet te bezorgd in te gaan, maar heb vertrouwen in je kind en in de competenties van de volwassenen die hem/haar zullen begeleiden. 

En wat als je kind er helemaal geen zin in heeft?

Sommige kinderen tellen af tot het nieuwe schooljaar begint, maar andere kinderen kijken er tegenop. Heeft je kind minder zin in deze schoolstart? Neem hem/haar serieus en praat er samen over. Vraag je kind waar het precies tegenop kijkt en luister naar waar het vanbinnen mee bezig is. Heeft hij/zij geen zin in de nieuwe klasgroep/leerkracht? Is hij/zij bezorgd dat het niet gaat lukken? Of zijn het vooral gezonde zenuwen, niet willen dat de vakantie eindigt, … Probeer samen te zoeken naar dingen die wel leuk kunnen zijn. Stel je kind gerust en maak duidelijk dat je voor hem/haar klaarstaat als het wat minder gaat. Probeer eventueel nog iets leuks doen om de vakantie af te sluiten. 

 

20/08/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.