Opvoedtips

Vakantie vol verveling?

 
Ze hebben zo lang naar de vakantie uitgekeken, en nu die weken van vrije tijd aangebroken zijn, hangen ze maar wat rond in de zetel of op hun kamer. 'Papa, mama, ik verveel mij!'. Moet je als ouder dan steeds zorgen voor een volgeplande activiteitenkalender?
 

Verveling is goed voor de creativiteit

Veel ouders vinden dat kinderen die zich vervelen, zelf vervelend worden. Het lijkt niet meer te passen in onze huidige maatschappij, waarin we voortdurend op zoek zijn naar nieuwe ervaringen en elk uur verveling wel verspilde tijd lijkt. Toch is verveling heel normaal en kan het bovendien erg waardevol zijn. In ‘lege momenten’ leert een kind zich zelfstandig bezig te houden of (langer) alleen te spelen. Hij/zij denkt na over wat het goed kan of waar het graag mee bezig is. Zo ontdekt het eigen talenten en interesses. Een kind heeft een grote ontdekkingsbehoefte en zal niet uren naar een lege muur zitten staren. Hij/zij gaat zelf nieuwe ideeën of spelen verzinnen. Eigen tijd invullen betekent ook leren kiezen, contacten leggen, afspraken maken met anderen, plannen, … 

Blanco dagen op de kalender

Vaak zit de vrije tijd van kinderen vol met activiteiten: de sportclub, tekenschool, muziekles, circusschool, de mogelijkheden zijn eindeloos. In een vakantieperiode valt die houvast van de dagindeling vaak weg. Ouders voelen zich dan soms verplicht om kampen, activiteiten en uitstapjes te voorzien. Kinderen gaan dan weer verwachten dat jij hen wel zal vertellen wat ze kunnen doen. Voel je niet verplicht om allerlei activiteiten te bedenken of om je kind te entertainen. Probeer je zoon/dochter te stimuleren om zelf na te denken. Niet alleen jij, maar ook je kind is een vat vol ideeën: vaak komt een kind na een tijdje vanzelf tot een bezigheid. Dat mag gerust even duren. Als je kind eigenhandig op een idee komt, dan kan dat z’n zelfvertrouwen versterken.
Je kan je kind in tussentijd eventueel geruststellen door uit te leggen dat iedereen zich af en toe verveelt. Ook als je veel vrienden of hobby’s hebt, is het normaal dat je je soms verveelt. 
 

Toch een duwtje in de rug?

 
Sommige kinderen vinden het toch moeilijk om aan een activiteit te beginnen. In zo'n geval kan je je kind op weg zetten door samen een activiteit op te starten. Het kan een goed idee zijn om vooraf duidelijk aan te geven dat je een tijdje meedoet en dat je kind na een kwartiertje alleen verder moet spelen. Zo weet je kind wat het kan verwachten. Je kan ook voorstellen om samen aan tafel of in elkaars buurt elk je eigen taak of bezigheid te doen. Zien dat jij actief bezig bent, motiveert je kind. Of je kan samen door de kasten gaan op zoek naar verborgen schatten of verloren gewaand speelgoed. Vertrouwd knutselmateriaal combineren met een hele grote kartonnen doos, blaadjes en mos uit de tuin of oude kranten kan je kind nieuwe mogelijkheden doen ontdekken. En misschien is een verrassende speelplek ook het startschot om nieuwe ideeën vorm te geven. Mag je kind -mits goede afspraken- samen met broer of zus naar het park of speelplein in de buurt? Mogen ze de keuken een uurtje inpalmen om een recept uit te proberen? Is er in de tuin ruimte om je te verstoppen of een kamp te bouwen?  
 

Verwachtingen en presteren

 
Op school en in de buitenschoolse activiteiten ligt er vaak veel nadruk op presteren en resultaten. Een goed rapport, een mooi klasconcert, een creatief knutselwerk, een overwinning op het sportveld. Het is goed dat een kind merkt dat de lat in de vrije tijd minder hoog ligt, meer zelfs, dat hij/zij niet aan de lat moet denken. Als je als ouder elke activiteit op kenmerken als leerrijk en interessant uitkiest, zal je kind minder geneigd zijn om zelf te kiezen om met een vriendje zomaar wat rond te fietsen in de buurt. Terwijl je eigen jeugdherinneringen vaak gekleurd worden door middagen rondhangen in het bos, visjes vangen in de beek of zandkastelen bouwen op het strand.
 

Lekker niets doen

 
Zelfs als je merkt dat je kind tot niets komt en blijft lanterfanten, kan die verveling positief zijn. Tijdens de vakantie of in het weekend kan wat ‘rondhangen’ deugd doen voor je kind: zo kan het bekomen van een druk schoolritme. Je zoon of dochter hoeft niet elk uur nuttig of leuk bezig te zijn. Af en toe willen we allemaal gewoon eens uitblazen en ‘niets doen’.
30/03/2016

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.