Opvoedtips

Vakantiegevoel langer vasthouden

Na een ontspannende vakantie is de tijd van school en werk terug aangebroken. Voor je het weet, lijkt de vakantie mijlenver achter je te liggen en nemen routine en stress weer de bovenhand. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het effect van een vakantie na twee tot vier weken grotendeels is weggeëbd. Groeimee.be ging op zoek naar manieren om je vakantiegevoel langer vast te houden.
 
Tijd voor elkaar
 
Eén van de belangrijkste voordelen die gezinnen aanhalen van vakantietijd, is meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen. Met enkele aanpassingen aan je dagelijkse routine, kan je die extra gezinstijd ook thuis inplannen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor enkele avonden per week zonder activiteiten buitenshuis, zodat die dagen iedereen samen rond de tafel zit voor het avondmaal. Of door de televisie een avond te vervangen door een gezelschapsspel. Nodig de buren of vrienden eens uit voor een onverwacht aperitiefmomentje. Zelfs een uurtje ontspannen samen zijn kan de hele verdere dag effect hebben. 
 
Offline momenten voor het gezin
 
Voor veel jongeren is een dag zonder WiFi onvoorstelbaar. Ze willen op alle mogelijke momenten bereikbaar zijn, vaak tot ergernis van jou als ouder. Maar nam je je eigen smartphone en tablet gebruik al eens onder de loep? Snel nog een mail checken, een berichtje sturen, je facebook status updaten: het neemt aardig wat tijd in beslag en zorgt ervoor dat je niet volledig focust op waar je mee bezig bent. Probeer een aantal gezamenlijke offline momenten af te spreken. Het is even wennen, maar je zal versteld staan van de rust die het geeft. Een gesprek over de dagelijkse activiteiten verloopt veel soepeler als bliepjes en beltonen geen stoorzender zijn.
 
De natuur in!
 
Op vakantie leef je vaak de hele dag buiten. Waarom zou je dat thuis niet verderzetten op de momenten dat het kan? Eten in de tuin, of een picknick in het park voor nog meer effect. Een avondwandeling met de kinderen als afsluiter van de dag. Geen wandelaars? Leen eens de hond van de buren, je zal versteld staan hoe leuk ze een blokje rond dan vinden. Gekke ideeën geven ook zuurstof. Bijvoorbeeld de tent opzetten in de tuin om er een nachtje met het ganse gezin te kamperen. Kan je de auto inwisselen tegen de fiets om naar school en werk te gaan? Buitenlucht en beweging zijn ideaal om de stress tegen te gaan.
 
Herinneringen
 
We komen terug van reis met honderden digitale herinneringen. Print enkele van de mooiste foto’s uit en geef ze een ereplaats in huis. Schelpen, een mooie steen, kleine souvenirs: met een beetje creativiteit en een rondje pinterest geef je ze een nieuw leven die je doet terugdenken aan de fijne vakantietijd., en tegelijk krijg je een gezellige knutselnamiddag cadeau. Ook geuren en smaken brengen je zo terug naar dat mooie terrasje, heerlijk restaurant of de uitgestrekte lavendelvelden. Verse kruiden, een lavendelzeepje, de thee die je bij het ontbijt kreeg, een laagje aftersun na de douche: je geest legt onmiddellijk de link met eerdere momenten. Je kinderen steken vast graag een handje toe in de keuken als ze daarna de lekkere Italiaanse pasta op hun bord krijgen.
 
30/08/2016

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.