Opvoedtips

Verlegenheid bij kinderen

Kinderen die niets nieuws durven doen, angstig zijn bij onbekende mensen, moeilijk nieuwe vrienden maken, ... noemen we verlegen kinderen. Uiteraard is elk kind (en elke volwassene) wel eens verlegen. Verlegen zijn is op zich geen probleem. Als de verlegenheid bij je kind zo groot is dat het ongemakkelijk wordt, dan zijn er wel een aantal dingen die je kan doen.

Wees geduldig.

Sommige kinderen hebben meer tijd nodig dan andere om te 'ontdooien'. Ze moeten eerst de kat uit de boom kijken alvorens ze iets doen. Dat hoort bij het karakter van sommige kinderen. Als dat zo is, wees dan geduldig.

Onbekend is onbemind.

Kinderen die verlegen worden als ze dingen moeten doen die ze niet goed kunnen, kan je helpen door hen vooraf voor te bereiden op de situatie. Bang van die verre tante? Dan kan het helpen om samen naar oude foto's te kijken en uitleg te geven wie die mevrouw is. Bang om te leren zwemmen? Vertel hoe jij hebt leren zwemmen of zoek samen naar wat leuk kan zijn in het zwembad. Bij nieuwe situaties kan je een kind ook helpen door zelf het goede voorbeeld te geven. Zo kunnen kinderen zien hoe je het best kan reageren in bepaalde situaties.

Zeggen dat je kind verlegen is, helpt niet.

Kinderen die te horen krijgen dat ze verlegen zijn - zeker op het moment dat ze verlegen zijn - worden nog meer verlegen. En dan is het nog moeilijker om iets te doen aan die verlegenheid. Dat wil niet zeggen dat je niet met een kind kan praten over zijn angsten en onzekerheden. Vaak begrijp je maar al te goed waarom een kind verlegen is. Door ook te zeggen waarom je kind verlegen is, leert het kind zijn gevoelens begrijpen. En dan kan een kind er ook beter mee omgaan.

Geef complimentjes, ook als het nog niet goed lukt.

Ook al is het nog niet perfect, als je kind minder verlegen is dan gewoonlijk, geef dan een complimentje. Dat hoeft niet altijd met woorden te zijn. Ook met een knipoog kan je een kind tonen dat het goed bezig is. Benadruk de sterke kanten van een kind: weten dat je ook goed bent in sommige dingen, geeft voldoening en zelfvertrouwen. En dus minder verlegenheid.

En werken deze tips niet onmiddellijk? Dan is dat normaal. Verlegenheid is niet iets wat je als ouder zomaar kan oplossen. Het vraagt ook van een kind heel wat om minder verlegen te zijn. Belangrijk is vooral dat je er als ouder bent voor je kind en blijft aandacht hebben voor de dingen die wel goed lopen.

01/02/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.