Opvoedtips

Weekend

Nu het schooljaar opnieuw is gestart, zoeken veel gezinnen naar een nieuw ritme: de ochtenddrukte, op tijd thuis zijn voor de kinderen, de dag afsluiten met een bedverhaal. Schooldagen vragen structuur en afspraken.
Het weekend brengt voor veel ouders een verademing. Of toch niet? Groeimee.be geeft opvoedtips voor een weekend zonder stress.

De ochtend in het weekend

Heel jonge kinderen kunnen nog geen verschil maken tussen week en weekenddagen. Ze zijn even vroeg uit de veren als in de week. Dacht je even uit te slapen, dan heb je veel kans dat dit niet lukt. Wil je in het weekend toch wat langer in bed blijven, spreek dan een beurtrol af met je partner. Heb je kleuters of iets oudere kinderen, deze kunnen zichzelf ook wel even bezig houden met een lievelingsboek of dvd. Maak duidelijke afspraken waar ( in bed, in de eigen kamer, in de living,…) en wat je kinderen mogen doen.
En heb je pubers in huis, dan is de kans heel groot dat jij weer de vroege vogel bent. Door de puberteit veranderen er stoffen in de hersenen die een invloed hebben op het waak- en slaapritme.
Pubers worden daardoor maar heel laat in de avond moe en toch hebben ze veel slaap nodig: in het weekend bijslapen is dus gezond.

Huishouden

In het weekend moet vaak allerlei huishoudelijk werk gebeuren. Boodschappen doen, poetsen, klussen in en rond het huis. Kleine kinderen helpen heel graag mee met hun ouders. Het eten klaarmaken, met veger en blik rondlopen, het kippenhok proper maken,… Het gaat misschien wat minder vlot vooruit maar kinderen leren hierdoor heel wat . Het is een ideaal moment om spontaan de woordenschat van je kind uit te breiden, nieuwe vaardigheden aan te leren en ook samen te genieten.
Oudere kinderen kunnen ook leren door taken op te nemen in het huishouden. Denk maar aan de eigen kamer opruimen, zelf de boterhammen smeren, tafel afruimen,... Geef hen dan wel de ruimte en het vertrouwen om zelfstandig iets te kunnen doen. Vergeet ook hier geen compliment of dank je wel voor de hulp.

Vrije tijd. Kies wat je echt belangrijk vindt.

Weekendtijd is bij veel gezinnen een moment met vrije tijd. Sommige gezinnen hebben het graag druk met veel activiteiten voor zowel ouders als kinderen. Anderen houden het liever rustig. Wat je met die tijd doet, kies je zelf.
Veel kinderen houden er buitenschoolse activiteiten op na : muziekschool, sport, jeugdbeweging, en zo veel meer. Sommige kinderen kunnen heel wat combineren, voor anderen wordt het al gauw te veel. Kijk naar je kind en weet dat het geen ramp is als je kind niet steeds met een hobby bezig is. Kinderen – en de één meer dan de andere – hebben ook nood aan rust, behoefte om eens alleen achter de pc te zitten, aan tijd en ruimte om zich te vervelen.
En uiteraard hoeft niet alles in het teken van je kinderen te staan. Voor veel ouders is het weekend een moment om tijd te nemen voor jezelf, voor je partner. Uitblazen en uitrusten dus.

05/09/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.