Rituelen in het gezin

Een warm nest. Rituelen in het gezin.

Af en toe speciaal tijd maken voor elkaar versterkt de band tussen jou en je kind. Dat kan iedere dag door een knuffel te geven als je kind naar school vertrekt. Of 's avonds te luisteren naar elkaars belevenissen van de voorbije dag. Of voor het slapengaan nog even samen een verhaaltje te lezen. Als deze momenten elke dag weer terug komen, worden ze een ritueel.

Ze geven je kind een houvast en dat heeft het nodig om zich veilig en geborgen te voelen.

Ook bij bijzondere gelegenheden zoals een verjaardag kan je een ritueel creëren. Zoals een liedje zingen, speciaal voor de jarige! Soms is het nodig om ook bij moeilijke momenten in het leven een ritueel in te voeren. Als je kind afscheid moet nemen van een overleden opa. Samen stilstaan bij die pijn is belangrijk. Zo kan je een kaarsje aansteken als je kind opa heel erg mist. Dat kleine kaarsje is dan een symbool voor opa die er niet meer is.

Door betekenis te geven aan een symbool zoals het kaarsje, kan je helpen om de rituelen in jouw gezin vorm te geven. Het geeft je de kans om je kind te leren omgaan met grote gevoelens zoals blijdschap en verdriet.

Rituelen en symbolen helpen om van je gezin een warm nest te maken waarin je kind in vertrouwen kan opgroeien tot een gelukkig, weerbaar en zelfstandig persoon!

Dit dossier en het filmpje werden gemaakt naar aanleiding van het rituelenproject, een samenwerking tussen de Opvoedingswinkel van Leuven, de Opvoedingswinkel van Brussel en de Vlaamse coördinatoren opvoedingsondersteuning Vlaams-Brabant en Brussel.

woensdag, april 3, 2013 - 08:09

Reacties

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek