Wat is het?

Met het hele gezin de dag starten aan de ontbijttafel. Iedere ochtend een knuffel geven aan dochter of zoonlief voor ze naar school vertrekken. ’s Avonds voor het slapengaan luisteren naar elkaars belevenissen van de voorbije dag. Samen frietjes eten op vrijdag om het weekend in te zetten.

Doorheen de dag en de week maken we regelmatig overgangen van een oude naar een nieuwe situatie: van thuis naar school of het werk, van een actieve dag naar een stille nacht, van een drukke week naar een rustig weekend. Tijd maken om samen stil te staan bij deze overgangen, kan helpen om de dag of de week rustig te doen verlopen. Zeker voor kinderen kan het een houvast bieden om samen met een ouder even de tijd te nemen om over te gaan naar iets nieuws. Wetende dat mama en papa elke ochtend of iedere avond tijd voor hen zullen maken, stelt kinderen gerust. Ook al gaat het maar over een kwartiertje. Dat kan heel veel betekenen. Zo gaan kinderen zich veilig en geborgen voelen.

Een ritueel wordt gebruikt om afscheid te nemen van een oude situatie en naar het nieuwe te gaan. 

Als deze momenten elke dag of wekelijks terug komen, worden ze een ritueel. Een ritueel wordt dus gebruikt om afscheid te nemen van een oude situatie en naar het nieuwe te gaan.

Ook bij bijzondere gelegenheden zoals een feestdag kan een ritueel horen. De overgang van het oude naar het nieuwe jaar vieren bijvoorbeeld. Of een feestje voor een verjaardag! Dat zijn gebeurtenissen die ieder jaar terugkeren.

Maar ook bij ingrijpende veranderingen zoals een pasgeboren broertje of zusje welkom heten in het huis, kan een ritueel nodig zijn. Plots moet een enig kind plaats maken voor een nieuw iemand erbij. Bovendien wordt die ook op slag een ‘grote’ broer of zus. Dat kan een grote aanpassing betekenen. Of wanneer er afscheid wordt genomen van een zieke oma die sterft. Voor kinderen kan een scheiding verwarring brengen wanneer er geen tijd wordt gemaakt voor hun beleving. Een verhuis betekent afscheid moeten nemen van een vertrouwde omgeving. Een hele overgang! En zo zijn er nog vele kleine en grote veranderingen in het leven van een gezin.

 

 

 

woensdag, april 3, 2013 - 08:09

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek