Wat kan je doen?

  • Elk gezin heeft zijn eigen rituelen. Momenten van gezellig samen zijn. Die rituelen groeien vaak spontaan, onbewust en zijn heel eenvoudig, maar van onschatbare waarde! Ga eens na welke rituelen er al bestaan in jouw gezin. Welke gewoontes zijn er bij jullie thuis? ’s Ochtends? ’s Avonds? Tijdens het weekend? Bij verjaardagen? Bij ingrijpende gebeurtenissen zoals een overlijden? Wees je ervan bewust dat die gewoontes kostbaar zijn voor je kind en rust brengen in het drukke leven. Op die momenten weet je kind dat het er niet alleen voor staat en dat het op jou kan rekenen om er samen bij stil te staan. Maak er even tijd voor en hou de rituelen vol.​
  • Een ritueel kan veel tijd in beslag nemen maar kan ook kort heel krachtig zijn. Al gaat het maar over een kwartiertje, dat kan al heel wat betekenen!
  • Het begin en einde van een ritueel moeten duidelijk en eenvoudig zijn. Het moment inzetten of afsluiten met een liedje, een knuffel, een muziekdoosje, een high five, een verhaal trekt de aandacht en brengt rust.
  • Maak het gezellig! Met z’n allen in de zetel, onder de dekens, met een muziekje of een tas warm chocomelk, …

Heb oog voor de creativiteit van je kind

  • Heb oog voor de creativiteit van je kind. Laat ze mee bepalen hoe een ritueel vorm krijgt en wanneer een ritueel nodig is.
  • Sta open voor de taal die kinderen gebruiken. Ze communiceren vaak met symbolen. Schijnbaar waardeloze voorwerpen kunnen voor je kind heel kostbaar zijn als ze symbool staan voor een ritueel. Een steen is maar een steen. Kreeg je kind die steen van een vakantievriendje toen ze afscheid moesten nemen van elkaar, dan heeft die steen veel meer betekenis! Schrijft het kind op die steen de naam van dat vriendje, wordt de betekenis nog krachtiger, bijvoorbeeld.

Maak samen een doosje om symbolen in te verzamelen. Zo moedig je jezelf en je kind aan om stil te staan bij belangrijke momenten

  • Maak samen een doosje om symbolen in te verzamelen. Zo moedig je jezelf en je kind aan om stil te staan bij belangrijke of moeilijke momenten en te zoeken naar symbolen die houvast kunnen bieden. In een geboortedoos kan je een heleboel dingen verzamelen uit het eerste levensjaar zoals het geboortekaartje, eerste kleertjes en schoentjes, berichten van mensen die op bezoek zijn geweest, het eerste verjaardagskroontje. Het kan een herinneringsdoos zijn waarin allerlei spulletjes zitten die doen denken aan bijzondere tijden. Postkaarten, vakantiesouvenirs, ticketjes, foto’s, brieven, … Wordt het een blije of boze doos? Een houvastdoos? Een mamadoos? Een papadoos? Een heen-en-weerdoos die de ene week mee gaat naar papa en de andere week naar mama? Versier het doosje samen om er echt iets heel speciaal van jou en je kind van te maken. Dat mag eender welke doos zijn. Een schoendoos, een koekjesdoos, een blikken doos, een houten kistje dat je kreeg van je eigen oma,…
  • Maak een familiemuur waarop foto’s van fijne familiemomenten een plaats kunnen krijgen. Op die manier worden mooie herinneringen in leven gehouden en blijven belangrijke personen in de gedachten van iedereen. Familie kan breder zijn dan ouders, grootouders, tantes, nonkels, nichtjes en neefjes. Iedereen die van belang was en is in het leven van je gezin verdient een plekje op de muur. Het creëert een sfeer van verbondenheid omdat het doet denken aan alle mensen die waardevol zijn voor jou en je gezin.
woensdag, april 3, 2013 - 08:09

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek