Hoe belangrijk is het?

Veel ouders hebben weleens vragen over het slapen van hun kind. Kinderen stellen ouders voor uitdagingen als het over slapen gaat. Moeilijkheden met slapen wegen algauw door in een gezin. Als een kind niet goed slaapt, heeft dat direct gevolgen voor de ouder: je voelt je niet uitgerust, bent sneller uit je humeur of prikkelbaar, gespannen als de slaaptijd eraan komt, …

Je herkent het vast:

  • Een kind dat niet naar bed wil, eindeloos het slapengaan uitstelt (nog wat drinken, nog een zoen, nog een verhaal, …)
  • Een kind dat vaak uit bed komt
  • Een kind dat ’s nachts roept voor een tutje, een deken dat niet goed ligt, …
  • Een kind dat hartverscheurend huilt als de ouder de kamer uitgaat
  • Een kind dat voor dag en dauw klaar wakker is
  • Een kind dat nooit moe lijkt

Er zijn veel verschillende redenen waarom het slapen plots anders gaat dan ervoor: ziek worden, drukke periodes thuis en op het werk, een peuter die volop experimenteert met neen-zeggen, de overgang van het babybed naar een ‘groot’ bed, … Dat hoort er allemaal bij.

Als het slecht slapen even aanhoudt, probeer je als ouder vaak verschillende zaken uit om je kind opnieuw in slaap te krijgen. Door allerlei dingen door elkaar uit te proberen, wordt het voor het kind onduidelijk: uit bed komen betekent een extra verhaaltje of koek maar soms ook een heel boze mama of papa.

Als ouder heb je invloed op het slaappatroon van je kind. Door goede slaapgewoonten in te voeren en positief te reageren op het slaapgedrag van je kind, stimuleer je een gezond slaappatroon.

zaterdag, april 6, 2013 - 14:32

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek