Vrije tijd

Kinderen opvoeden gaat op veel momenten vanzelf maar soms is het zoeken. Opvoeden is ook een beetje maatwerk: vaste regels over hoe je kinderen moet opvoeden bestaan niet.  Elke ouder, elk kind en elke situatie is immers anders. Kinderen steunen, stimuleren en sturen brengt uitdagingen met zich mee. Op deze site vind je neutrale informatie over allerhande thema's die te maken hebben met ouderschap, ontwikkeling en opvoeding van kinderen.  Vanaf de geboorte tot en met de puberteit.

Titel: 
Vrije tijd

Hoe leer ik mijn kind dat je niet altijd kan winnen?

Onze dochter (bijna 6 jaar) is altijd al ‘snel’ geweest. Ze leert vlug en krijgt dingen snel onder de knie. Inmiddels is ze zo gewoon geworden om altijd te winnen van leeftijdsgenootjes. Ze is heel competitief ingesteld en kan niet tegen haar verlies. Als dan toch iets niet meteen lukt, geeft ze er de brui aan, mokt en zegt ‘ik kan niks’. Of als ze in de balletvoorstelling geen hoofdrol krijgt, zou ze er ook meteen mee willen stoppen. Hoe leren we haar dat winnen niet nodig is om ook plezier te kunnen hebben?

Karakter en leeftijd

Weekend

Publicatie datum: 
donderdag, september 5, 2013
Thema: 
Beschrijving: 

Nu het schooljaar opnieuw is gestart, zoeken veel gezinnen naar een nieuw ritme: de ochtenddrukte, op tijd thuis zijn voor de kinderen, de dag afsluiten met een bedverhaal. Schooldagen vragen structuur en afspraken.
Het weekend brengt voor veel ouders een verademing. Of toch niet? Groeimee.be geeft opvoedtips voor een weekend zonder stress.

De ochtend in het weekend

Heel jonge kinderen kunnen nog geen verschil maken tussen week en weekenddagen. Ze zijn even vroeg uit de veren als in de week. Dacht je even uit te slapen, dan heb je veel kans dat dit niet lukt. Wil je in het weekend toch wat langer in bed blijven, spreek dan een beurtrol af met je partner. Heb je kleuters of iets oudere kinderen, deze kunnen zichzelf ook wel even bezig houden met een lievelingsboek of dvd. Maak duidelijke afspraken waar ( in bed, in de eigen kamer, in de living,…) en wat je kinderen mogen doen.
En heb je pubers in huis, dan is de kans heel groot dat jij weer de vroege vogel bent. Door de puberteit veranderen er stoffen in de hersenen die een invloed hebben op het waak- en slaapritme.
Pubers worden daardoor maar heel laat in de avond moe en toch hebben ze veel slaap nodig: in het weekend bijslapen is dus gezond.

Huishouden

In het weekend moet vaak allerlei huishoudelijk werk gebeuren. Boodschappen doen, poetsen, klussen in en rond het huis. Kleine kinderen helpen heel graag mee met hun ouders. Het eten klaarmaken, met veger en blik rondlopen, het kippenhok proper maken,… Het gaat misschien wat minder vlot vooruit maar kinderen leren hierdoor heel wat . Het is een ideaal moment om spontaan de woordenschat van je kind uit te breiden, nieuwe vaardigheden aan te leren en ook samen te genieten.
Oudere kinderen kunnen ook leren door taken op te nemen in het huishouden. Denk maar aan de eigen kamer opruimen, zelf de boterhammen smeren, tafel afruimen,... Geef hen dan wel de ruimte en het vertrouwen om zelfstandig iets te kunnen doen. Vergeet ook hier geen compliment of dank je wel voor de hulp.

Vrije tijd. Kies wat je echt belangrijk vindt.

Weekendtijd is bij veel gezinnen een moment met vrije tijd. Sommige gezinnen hebben het graag druk met veel activiteiten voor zowel ouders als kinderen. Anderen houden het liever rustig. Wat je met die tijd doet, kies je zelf.
Veel kinderen houden er buitenschoolse activiteiten op na : muziekschool, sport, jeugdbeweging, en zo veel meer. Sommige kinderen kunnen heel wat combineren, voor anderen wordt het al gauw te veel. Kijk naar je kind en weet dat het geen ramp is als je kind niet steeds met een hobby bezig is. Kinderen – en de één meer dan de andere – hebben ook nood aan rust, behoefte om eens alleen achter de pc te zitten, aan tijd en ruimte om zich te vervelen.
En uiteraard hoeft niet alles in het teken van je kinderen te staan. Voor veel ouders is het weekend een moment om tijd te nemen voor jezelf, voor je partner. Uitblazen en uitrusten dus.

Afbeelding rechts: 
weekend

Kinderen op kamp

Publicatie datum: 
maandag, juli 1, 2013
Thema: 
Beschrijving: 

In de zomervakantie gaan veel kinderen op kamp. Voor kinderen die deelnemen aan de activiteiten van de jeugdbeweging hoort het kamp er meestal gewoon bij. Maar ook dagkampen, sportkampen, taalkampen, ruimtekampen en knutselkampen bieden kinderen heel wat mogelijkheden om plezier te maken, te spelen of nieuwe vrienden te leren kennen. 

Kiezen voor een kamp

Sommige kinderen komen zelf met de vraag om ‘op kamp te gaan’. Via de jeugdbeweging of vriendjes op school krijgen ze de vraag om mee op kamp te gaan.
Ook als ouder kan je het belangrijk vinden dat je kind in de zomer deelneemt aan een kamp. Voor veel kinderen is op kamp gaan plezierig, ze leren er andere kinderen kennen én het kan de ideale manier zijn om opvang in de zomervakantie te regelen.
Kies jij of je kind voor een kamp, weet dan dat er heel veel verschillende soorten kampen bestaan. Als je moet kiezen, kies dan het kamp dat best past bij je gezin en je kind. Niet alleen de interesse van je kind, ook de duur van het kamp en de kostprijs zijn zaken die je mee in overweging kan nemen.

Voor het eerst op kamp

Er bestaan kampen voor kinderen van alle leeftijden. Een ideale leeftijd om te starten met op kamp gaan is er niet. Veel ouders kiezen ervoor om te starten met een dagkamp zonder overnachting. Zowel voor je kind als voor jezelf als ouder een goede test!

Loslaten

Een kind voor de eerste keer op kamp laten gaan is voor veel ouders een hele stap. De kans dat er iets niet goed loopt of dat je kind zich niet goed voelt is echter heel klein.
Gaat jouw kind voor het eerst op kamp met overnachtingen? Dan kan jij en je kind eens ‘oefenen’ door je kind te laten logeren bij familie of bij de ouders van een vriendje. Probeer er ook op te letten dat je je eigen angst niet overbrengt op je kind. Zeker jonge kinderen kunnen geen vertrouwen hebben in een goede afloop als ze merken dat jij je zorgen maakt.

Ik wil niet meer…

Het is heel normaal dat je kind – een paar dagen voor het vertrek - het kamp plots niet meer ziet zitten. Probeer je kind positief te motiveren: vertel over de vriendjes die meegaan, de leuke ervaringen die je kind zal opdoen of wat je zelf allemaal hebt gedaan op kamp als je kind was. Het kan ook helpen om samen met je kind te gaan praten met de leiding, zij kunnen je kind vertellen wat er gaat gebeuren en angst voor het onbekende wegnemen. Grenzen verleggen is niet gemakkelijk en dat moet je leren.
Wil je kind écht niet meer mee, vertrouw dan op jezelf als ouder om te beslissen om het kamp al dan niet af te lassen: jij kent je kind en wat het aankan het best.

Heimwee op kamp

Elk kind heeft wel eens last van heimwee. Waar zijn mama en papa en wat zijn we aan het doen? Ook tieners zien het soms niet meer zitten op kamp. In deze situaties zal de leiding je kind positief motiveren en steun geven,… Contact met thuis laten nemen wordt zelden gedaan: eerder dan de heimwee wegnemen wordt het dan meestal erger.

Een kamp: een onvergetelijke ervaring

Op kamp gaan is kennismaken met spelletjes, verhaaltjes, verkleedpartijen,, boswandelingen en vele andere activiteiten. Op kamp gaan is afstand nemen van je thuis, nieuwe ervaringen opdoen en een beetje zelfstandiger worden. Kampen zijn niet alleen leuk maar ook goed voor je kind!

Meer informatie over opvoeden vind je op www.groeimee.be 

Afbeelding rechts: 
jeugdbeweging
Karrewiet brengt al 15 jaar dagelijks nieuws voor, door en over kinderen. 
 
jeugdboekenmaand 2017
Iedereen Leest! organiseert al langer de jaarlijkse Jeugdboekenweek. Vanaf 2017 breidt de Jeugdboekenweek uit: voortaan vieren we een hele maand! De hele maand maart staat vanaf nu in het teken van boeken- en leesplezier.
Ook de doelgroep wordt breder: van 3 tot 12 naar 3 tot 15 jaar.

Pagina's

Abonneren op RSS - Vrije tijd