Vrije tijd

Kinderen opvoeden gaat op veel momenten vanzelf maar soms is het zoeken. Opvoeden is ook een beetje maatwerk: vaste regels over hoe je kinderen moet opvoeden bestaan niet.  Elke ouder, elk kind en elke situatie is immers anders. Kinderen steunen, stimuleren en sturen brengt uitdagingen met zich mee. Op deze site vind je neutrale informatie over allerhande thema's die te maken hebben met ouderschap, ontwikkeling en opvoeding van kinderen.  Vanaf de geboorte tot en met de puberteit.

Titel: 
Vrije tijd

Hoe leer ik mijn kind dat je niet altijd kan winnen?

Onze dochter (bijna 6 jaar) is altijd al ‘snel’ geweest. Ze leert vlug en krijgt dingen snel onder de knie. Inmiddels is ze zo gewoon geworden om altijd te winnen van leeftijdsgenootjes. Ze is heel competitief ingesteld en kan niet tegen haar verlies. Als dan toch iets niet meteen lukt, geeft ze er de brui aan, mokt en zegt ‘ik kan niks’. Of als ze in de balletvoorstelling geen hoofdrol krijgt, zou ze er ook meteen mee willen stoppen. Hoe leren we haar dat winnen niet nodig is om ook plezier te kunnen hebben?

Karakter en leeftijd

Weekend

Publicatie datum: 
donderdag, september 5, 2013
Thema: 
Beschrijving: 

Nu het schooljaar opnieuw is gestart, zoeken veel gezinnen naar een nieuw ritme: de ochtenddrukte, op tijd thuis zijn voor de kinderen, de dag afsluiten met een bedverhaal. Schooldagen vragen structuur en afspraken.
Het weekend brengt voor veel ouders een verademing. Of toch niet? Groeimee.be geeft opvoedtips voor een weekend zonder stress.

De ochtend in het weekend

Heel jonge kinderen kunnen nog geen verschil maken tussen week en weekenddagen. Ze zijn even vroeg uit de veren als in de week. Dacht je even uit te slapen, dan heb je veel kans dat dit niet lukt. Wil je in het weekend toch wat langer in bed blijven, spreek dan een beurtrol af met je partner. Heb je kleuters of iets oudere kinderen, deze kunnen zichzelf ook wel even bezig houden met een lievelingsboek of dvd. Maak duidelijke afspraken waar ( in bed, in de eigen kamer, in de living,…) en wat je kinderen mogen doen.
En heb je pubers in huis, dan is de kans heel groot dat jij weer de vroege vogel bent. Door de puberteit veranderen er stoffen in de hersenen die een invloed hebben op het waak- en slaapritme.
Pubers worden daardoor maar heel laat in de avond moe en toch hebben ze veel slaap nodig: in het weekend bijslapen is dus gezond.

Huishouden

In het weekend moet vaak allerlei huishoudelijk werk gebeuren. Boodschappen doen, poetsen, klussen in en rond het huis. Kleine kinderen helpen heel graag mee met hun ouders. Het eten klaarmaken, met veger en blik rondlopen, het kippenhok proper maken,… Het gaat misschien wat minder vlot vooruit maar kinderen leren hierdoor heel wat . Het is een ideaal moment om spontaan de woordenschat van je kind uit te breiden, nieuwe vaardigheden aan te leren en ook samen te genieten.
Oudere kinderen kunnen ook leren door taken op te nemen in het huishouden. Denk maar aan de eigen kamer opruimen, zelf de boterhammen smeren, tafel afruimen,... Geef hen dan wel de ruimte en het vertrouwen om zelfstandig iets te kunnen doen. Vergeet ook hier geen compliment of dank je wel voor de hulp.

Vrije tijd. Kies wat je echt belangrijk vindt.

Weekendtijd is bij veel gezinnen een moment met vrije tijd. Sommige gezinnen hebben het graag druk met veel activiteiten voor zowel ouders als kinderen. Anderen houden het liever rustig. Wat je met die tijd doet, kies je zelf.
Veel kinderen houden er buitenschoolse activiteiten op na : muziekschool, sport, jeugdbeweging, en zo veel meer. Sommige kinderen kunnen heel wat combineren, voor anderen wordt het al gauw te veel. Kijk naar je kind en weet dat het geen ramp is als je kind niet steeds met een hobby bezig is. Kinderen – en de één meer dan de andere – hebben ook nood aan rust, behoefte om eens alleen achter de pc te zitten, aan tijd en ruimte om zich te vervelen.
En uiteraard hoeft niet alles in het teken van je kinderen te staan. Voor veel ouders is het weekend een moment om tijd te nemen voor jezelf, voor je partner. Uitblazen en uitrusten dus.

Afbeelding rechts: 
weekend

Kinderen op kamp

Publicatie datum: 
maandag, juli 1, 2013
Thema: 
Beschrijving: 

In de zomervakantie gaan veel kinderen op kamp. Voor kinderen die deelnemen aan de activiteiten van de jeugdbeweging hoort het kamp er meestal gewoon bij. Maar ook dagkampen, sportkampen, taalkampen, ruimtekampen en knutselkampen bieden kinderen heel wat mogelijkheden om plezier te maken, te spelen of nieuwe vrienden te leren kennen. 

Kiezen voor een kamp

Sommige kinderen komen zelf met de vraag om ‘op kamp te gaan’. Via de jeugdbeweging of vriendjes op school krijgen ze de vraag om mee op kamp te gaan.
Ook als ouder kan je het belangrijk vinden dat je kind in de zomer deelneemt aan een kamp. Voor veel kinderen is op kamp gaan plezierig, ze leren er andere kinderen kennen én het kan de ideale manier zijn om opvang in de zomervakantie te regelen.
Kies jij of je kind voor een kamp, weet dan dat er heel veel verschillende soorten kampen bestaan. Als je moet kiezen, kies dan het kamp dat best past bij je gezin en je kind. Niet alleen de interesse van je kind, ook de duur van het kamp en de kostprijs zijn zaken die je mee in overweging kan nemen.

Voor het eerst op kamp

Er bestaan kampen voor kinderen van alle leeftijden. Een ideale leeftijd om te starten met op kamp gaan is er niet. Veel ouders kiezen ervoor om te starten met een dagkamp zonder overnachting. Zowel voor je kind als voor jezelf als ouder een goede test!

Loslaten

Een kind voor de eerste keer op kamp laten gaan is voor veel ouders een hele stap. De kans dat er iets niet goed loopt of dat je kind zich niet goed voelt is echter heel klein.
Gaat jouw kind voor het eerst op kamp met overnachtingen? Dan kan jij en je kind eens ‘oefenen’ door je kind te laten logeren bij familie of bij de ouders van een vriendje. Probeer er ook op te letten dat je je eigen angst niet overbrengt op je kind. Zeker jonge kinderen kunnen geen vertrouwen hebben in een goede afloop als ze merken dat jij je zorgen maakt.

Ik wil niet meer…

Het is heel normaal dat je kind – een paar dagen voor het vertrek - het kamp plots niet meer ziet zitten. Probeer je kind positief te motiveren: vertel over de vriendjes die meegaan, de leuke ervaringen die je kind zal opdoen of wat je zelf allemaal hebt gedaan op kamp als je kind was. Het kan ook helpen om samen met je kind te gaan praten met de leiding, zij kunnen je kind vertellen wat er gaat gebeuren en angst voor het onbekende wegnemen. Grenzen verleggen is niet gemakkelijk en dat moet je leren.
Wil je kind écht niet meer mee, vertrouw dan op jezelf als ouder om te beslissen om het kamp al dan niet af te lassen: jij kent je kind en wat het aankan het best.

Heimwee op kamp

Elk kind heeft wel eens last van heimwee. Waar zijn mama en papa en wat zijn we aan het doen? Ook tieners zien het soms niet meer zitten op kamp. In deze situaties zal de leiding je kind positief motiveren en steun geven,… Contact met thuis laten nemen wordt zelden gedaan: eerder dan de heimwee wegnemen wordt het dan meestal erger.

Een kamp: een onvergetelijke ervaring

Op kamp gaan is kennismaken met spelletjes, verhaaltjes, verkleedpartijen,, boswandelingen en vele andere activiteiten. Op kamp gaan is afstand nemen van je thuis, nieuwe ervaringen opdoen en een beetje zelfstandiger worden. Kampen zijn niet alleen leuk maar ook goed voor je kind!

Meer informatie over opvoeden vind je op www.groeimee.be 

Afbeelding rechts: 
jeugdbeweging

Alleen op reis

Publicatie datum: 
maandag, juli 31, 2017
Thema: 
Beschrijving: 

Koffers pakken, uitzwaaien bij de bus of op de luchthaven, een laatste goede raad meegeven… Heel wat kinderen gaan tijdens de vakantie (voor het eerst) op kamp, trekken erop uit met hun vrienden of zoeken de zon op met hun liefje. Best spannend, je kind alleen op reis laten vertrekken. Is hij/zij er klaar voor? En jij?

Is mijn kind er klaar voor?

In België bestaat er geen wettelijke leeftijdsgrens vanaf wanneer een kind zonder ouders op reis mag gaan. Als ouder ken jij je kind het best en kan je dus goed inschatten of je kind er klaar voor is. Je let best op de mate van zelfredzaamheid van je kind: kan het plannen? Omgaan met onvoorziene omstandigheden? Een budget beheren en betalingen uitvoeren? Verschillende manieren van reizen vragen een andere mate van zelfstandigheid van je kind. Jonge kinderen gaan vaak op kamp. Ze gaan dan met een groep mee en worden bijgestaan door ervaren begeleiders. Wil je kind graag alleen op reis met vrienden of met een liefje, dan vraagt dat meer zelfstandigheid. Ook de bestemming en de duur van de reis spelen een rol: een weekje naar Frankrijk is net iets anders dan twee maanden Thailand. Afhankelijk van het soort reis, kan je je kind ondersteunen in praktische en emotionele zaken.

De juiste papieren

In principe moet elk minderjarig kind (-18 jaar) dat naar het buitenland reist daarvoor de toestemming hebben van zijn ouders of voogd. In België is het niet wettelijk verplicht om die toestemming op papier neer te schrijven. Toch wordt het wel aangeraden om je kind een schriftelijke toestemming mee te geven. Wel verplicht zijn de juiste identiteitsformulieren. Afhankelijk van de bestemming zijn er andere reisdocumenten vereist. Sommige landen aanvaarden een identiteitskaart. Die hebben kinderen standaard vanaf de leeftijd van twaalf jaar. Voor kinderen jonger dan twaalf jaar moet je een Kids-ID aanvragen in de gemeente (best minstens drie tot vier weken op voorhand). Sommige landen aanvaarden de identiteitskaart niet en vragen een reispaspoort: in dat geval moet elk kind jonger dan achttien jaar, ook een baby, een reispaspoort bij zich hebben.

Je geeft je kind vrijheid om ervaringen op te doen en om te experimenteren.

Afspraken maken

Je kind alleen op reis zien vertrekken, is letterlijk loslaten. Je zoon/dochter neemt afstand van thuis, leert zijn/haar plan trekken, beslissingen nemen, omgaan met anderen,… Je geeft je kind vrijheid om ervaringen op te doen en om te experimenteren. Om ervoor te zorgen dat de vakantie goed loopt, kunnen jullie vooraf wel enkele afspraken maken. Het blijkt dat kinderen die goede afspraken maakten met hun ouders, zich verantwoordelijker gedragen. Als ouder weet je graag met wie je kind op reis gaat (welke organisatie? welke vrienden gaan er mee?), naar waar (waar zal hij/zij logeren?) en hoe lang (wanneer komt je tiener terug?). Je kan vooraf bespreken in welke mate jullie contact houden. Spreek af of en hoe vaak jullie contact houden tijdens de vakantie. Wie betaalt de reis, hoeveel zakgeld krijgt je kind eventueel mee en wat hij/zij zelf moet betalen. Heb je een tiener in huis, dan is het een goed idee om samen na te denken over alcohol en drugs op reis: hoe gaat je kind om met groepsdruk, wat doet je kind wanneer het van een ‘vreemde’ een drankje of pilletje aangeboden krijgt, hoe bewaakt het zijn grenzen? Zon, zee en strand leiden makkelijker tot een (vakantie)liefje, dus praat ook even over seks en voorbehoedsmiddelen op reis.  

Heimwee

Ondanks alle voorpret steekt heimwee toch soms de kop op, ook bij sommige tieners. Je kind mist familie of vrienden of vindt moeilijk z’n draai zo ver weg. Contact met het thuisfront is niet altijd de beste oplossing: een kind gaat daardoor vaak nog sterker hunkeren naar het thuisfront. 
Kinderen leren stapsgewijs om van huis weg te zijn, vooral door steeds meer ervaring op te doen. Wil je kind terug naar huis komen, stel hem/haar dan eerst gerust: iedereen heeft weleens heimwee. Probeer je kind aan te moedigen: alleen op vakantie gaan is spannend en het is knap dat hij/zij dat probeert; je hoort dat hij/zij het lastig heeft maar je bent trots dat hij/zij vertrokken is, … Wijs je kind op de nadelen van vroeger naar huis komen: de vrienden zullen het missen de volgende dagen, er staan nog leuke activiteiten op de planning, de afscheidsfuif of het kampvuur op het einde van de reis,…
Kinderen leren stapsgewijs om van huis weg te zijn
Soms helpt het om een dagboek bij te houden: je kind kan zijn ervaringen en gevoelens ergens kwijt en kan er later naar terug grijpen om thuis te vertellen wat het allemaal gedaan heeft. Ook een vertrouwde knuffel of een foto kan troost bieden.
 

Loslaten

 
Het kan zijn dat je kind de reis helemaal ziet zitten, maar dat jij je heel wat zorgen maakt. Een kind pikt heel snel op wanneer mama of papa stress of schrik heeft, en dat kan hem/haar ook angstig maken. Je mag je kind wel vertellen dat je het wat lastig vindt, maar het bespreken van je bezorgdheden doe je beter met andere volwassenen. 
Als ouder zul je moeten leren vertrouwen op de zelfstandigheid van je kind en de bekwaamheid van andere volwassenen (bijvoorbeeld de begeleiders op kamp). Houd jezelf voor dat jij je kind een fantastische ervaring geeft door hem/haar deze kans te geven. En ook: vergeet niet zelf te genieten, uit te blazen en te ontspannen tijdens je kindvrije week/weken!
 

Meer weten

Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken vind je welke documenten je kind precies nodig heeft wanneer het naar het buitenland reist. 
Meer informatie over op kamp gaan, de koffer van je kind inpakken, je kind voorbereiden op kamp, ... lees je in de opvoedtip Kinderen op kamp.
 
Afbeelding rechts: 
Karrewiet brengt al 15 jaar dagelijks nieuws voor, door en over kinderen. 
 

Pagina's

Abonneren op RSS - Vrije tijd