Hoe belangrijk is het?

Jong en zwanger

Geconfronteerd worden met een zwangerschap op jonge leeftijd is een belangrijk moment op de weg naar je volwassenheid. Volwassen zijn is zelf bepalen welke richting je wilt geven aan je leven. Kiezen voor een kind bepaalt mede de rest van je leven. Daarom is deze beslissing ook zo ingrijpend want plots sta je voor een waaier van te nemen beslissingen waar je eigenlijk nog niet aan toe bent en die allemaal heel dringend lijken. Bijvoorbeeld: ‘Al dan niet je school afmaken?; Waar ga je wonen?; Van welk geld ga je leven?; Hoe moet dat met de opvoeding van je kind?, …’.

Je wordt verondersteld plannen te maken en prioriteiten te stellen, wat niet altijd eenvoudig is en gemakkelijk kan zijn voor jou . Puur biologisch gezien, zijn je hersenen immers nog aan het ontwikkelen (‘rijpen’), mogelijks zelfs trager door de eventuele druk van je omgeving. Het is dus helemaal niet zo gek dat je af en toe ‘verward’ bent! Je kan overstelpt raken door ‘teveel tegelijk’ en bijvoorbeeld enkel meer zin hebben om tv te kijken of te chatten, terwijl je omgeving (je ouders) net ‘actie’ van jou verwachten…Of omgekeerd, je reageert nogal heftig emotioneel met hoogoplopende ruzies tot gevolg, misschien door slaaptekort of omdat het als tiener gewoon ‘normaal’ is dat je nog worstelt met je eigen emoties. Daardoor is het ook soms lastig om de emoties van je kind te kunnen dragen. Je bent immers (onbedoeld) in een emotionele en praktische roetsjbaan terecht gekomen.

Jong en ouder

Je bent jong en ouder en je voelt je vermoedelijk geslingerd tussen jong blijven en volwassen worden, tussen vrij zijn en verantwoordelijkheid nemen, tussen dochter of zoon blijven en mama of papa zijn.

Feit dat je adolescent bent en je qua ontwikkeling nog in je puberteit vertoeft, maakt dat je soms moet afrekenen met vooroordelen. Zoals het idee dat ouderschap bepaalde eigenschappen en vaardigheden impliceert die eigen zijn aan volwassenheid. Deze vaardigheden matchen niet met het typische gedrag van jongeren: spontaan en ongeremd zijn, hier en nu denken en doen en eerder aandacht hebben voor zichzelf. Een goede ‘volwassen’ ouder dient bedachtzaam te zijn, denkt verder op lange termijn en zet zijn kind op de eerste plaats.

Elke kersverse ouder, ongeacht zijn of haar leeftijd, is immers soms onzeker en zoekende in de opvoeding van zijn kind. 

Je kan ook door een andere ‘bril’ kijken, namelijk kijken naar je volledige levensloop. Vanuit die ‘blik’ blijken ontwikkelingsfasen elkaar af te wisselen en zal jij je de ene moment – terecht - ‘jong’ gedragen en op andere momenten ‘volwassen en verantwoordelijk’ voelen. Het is net belangrijk voor jezelf ook tijd te maken om nog eens gewoon ‘jong’ te zijn (bijvoorbeeld oppas vragen om zelf uit te kunnen gaan) om er de volgende dag opnieuw te kunnen staan voor je kind. Daar hoeft niemand jou voor te veroordelen, integendeel.

Jong, maar oud genoeg om een goede ouder te zijn

Wanneer je ruim tien jaar eerder dan de gemiddelde leeftijd (28 jaar in Vlaanderen) zwanger wordt, vorm je een ‘uitzondering’ op de regel. Je loopt de kans om een stempel opgeplakt te krijgen, met name die van ‘te jong om een goede ouder te kunnen zijn’. Dit vooroordeel klopt echter niet met de realiteit, alsof jong ouderschap automatisch onverantwoord ouderschap zou betekenen Zulke reacties zeggen meer over die mensen zelf dan over jou! Elke kersverse ouder, ongeacht zijn of haar leeftijd, is immers soms onzeker en zoekende in de opvoeding van zijn kind. Dat is normaal en hoeft niet meteen een probleem te vormen. Daarom verdien ook jij vertrouwen en kansen tot groei en ondersteuning. Dat kan maar door moedig aan te geven dat ook jij soms even niet meer weet hoe je ’t aanpakken moet. En dan te kunnen rekenen op mensen in jouw omgeving, die daarnaast ook zeggen dat je ’t goed doet. Samen met hen kan je vastberaden(er) zorgen voor een mooie toekomst voor jezelf en je kind(eren)!

dinsdag, april 2, 2013 - 14:08

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek