Wat is het?

De komst van een kind roept het beste in je op. Je hebt een enorme kracht en de wil om verantwoordelijkheid voor een gezin te gaan dragen. Jong mama of papa worden heeft leuke kanten. Je hebt een kind van wie je onvoorwaardelijk mag houden en van wie je onvoorwaardelijk liefde terugkrijgt. Je bent nog jong en vol energie. In één klap krijg je verantwoordelijkheid en je hebt een extra doel in je leven; vervelen is er niet meer bij.

Maar misschien had je het je toch allemaal anders voorgesteld. Want een kind hebben is ook een grote zorg. Als ouder moet je dag en nacht klaarstaan voor je kind dat jou nodig heeft. Je kind ‘grootbrengen’ is geen gemakkelijke taak, voor geen enkele ouder, en zeker niet in je eentje. Je kind kan bijvoorbeeld uren achtereen liggen huilen. Dit overkomt elke ouder - niet alleen jonge ouders. Nu is het belangrijk om te achterhalen op wie je kunt rekenen voor steun in de opvoeding van je kind en op wie net niet. Als meisje of jongen die mama of papa wordt krijg je vaak te maken met allerlei vooroordelen vanuit je omgeving.

Er zijn zeker momenten waarop je steun kunt gebruiken om vooral de mooie en positieve kanten van je jonge ouderschap te zien.

Er zijn mensen die maar blijven zeuren over 'je jeugd die je hebt vergooid' of over het feit dat ‘je het toch allemaal zelf gewild hebt!' Er zijn ook momenten waarop het moeilijk is, zoals wanneer je de vrijheid en onbezorgdheid van voorheen mist. Als je vrienden in het weekend uitgaan bijvoorbeeld en jij thuis moet blijven omdat je geen oppas hebt. Of wanneer je moeder jou nog te onvolwassen vindt en ongevraagd alle verantwoordelijkheid voor je kind op zich neemt. Misschien ben je verdrietig omdat je vriend(in) je in de steek liet en hij/zij de verantwoordelijkheid voor jullie kind niet opneemt. Of omdat een nieuwe relatie niet zo gemakkelijk is omdat je al een kind hebt. Daarnaast heb je ook nog de zorg over je huishouden en geldzaken en moet je allerlei dingen regelen zoals een woning en een inkomen.

Zo krijg je (nog) meer zelfvertrouwen en kracht om te zorgen voor je eigen toekomst en die van je kind. Via dit dossier willen we jou ook ondersteuning bieden bij de opvoeding van je kind. We willen je ook wegwijs maken in een doolhof aan voorzieningen door je adressen mee te geven waar je als jonge ouder terecht kan.

dinsdag, april 2, 2013 - 14:08

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek