Vakantie

Vakantie is… onthaasten en rust?
Vakantie is… bijzondere dingen doen, ongekende plaatsen ontdekken, nieuwe vrienden maken?
Vakantie is… gewoon lekker samen genieten?

Hoe wil jij je vakantie invullen, en welke wensen heeft je kind? Kunnen jullie er samen een leuke periode van maken?

Wat betekent vakantie voor mijn kind?

 
Vakantie kan veel verschillende dingen betekenen. En iedereen heeft een eigen voorkeur om zijn vakantie in te vullen. Daar kunnen mensen (zowel kinderen als ouders) heel erg in verschillen. Voor sommige mensen staat vakantie synoniem voor op reis gaan, maar vakantie kan evengoed thuis. Zandkastelen maken op een strand of genieten van een heerlijke picknick na een boswandeling in de buurt, vakantie is meestal even iets anders doen dan het leven van elke dag. Vakantie gaat om het gevoel van even niets te 'moeten'. 
 
Ook voor kinderen is vakantie vooral een gevoel. Dat beetje extra aandacht van mama en papa. ‘s Avonds wat later naar bed en ’s morgens mogen uitslapen. Maar ook logeren bij vriendjes, bij oma en opa of neefjes en nichtjes kan voor een geweldig vakantiegevoel zorgen.
 

Vakantie is het gevoel van even niets te moeten.

Vakantie is meestal een leuke periode maar soms is vakantie ook stresserend. De meeste ouders hebben minder vakantietijd dan hun kinderen. Dat maakt dat er soms moet gezorgd worden voor opvang. Het overbruggen van deze periode vraagt soms veel creativiteit en organisatietalent! Sommige ouders kunnen daardoor ‘vakantiestress’ hebben. Voor sommige mensen kan dan weer de voorbereiding van de vakantie of de lange autorit naar de vakantiebestemming een reden voor spanning zijn. Daarom is het belangrijk dat je aan je vakantie begint met een fris hoofd. Laat kleine irritaties je niet van de wijs brengen. Blaas kleine probleempjes niet op tot gigantische problemen: een flinke dosis relativeringsvermogen zorgt ervoor dat je vakantie echt ontspannend wordt.

Hoe belangrijk is vakantie?

Om de vakantietijd voor iedereen zo leuk mogelijk te houden, brengen we wat ideeën waar je aandacht voor kan hebben.
 
Bestemming kiezen
 
Kies je ervoor om met je gezin op reis te gaan of eropuit te trekken (bv. een daguitstap), probeer dan een bestemming te kiezen die iedereen aanspreekt. Ga na wat je zelf leuk vindt, en vraag je kind wat hij/zij leuk vindt. Natuurlijk kan je niet op alle wensen van elk gezinslid ingaan, maar zo krijgt iedereen alvast het gevoel dat er rekening gehouden wordt met (een paar van) zijn wensen. 
Veel kinderen vinden het leuk om een paar jaar na elkaar naar dezelfde plaats te gaan
Doorgaans is het zo dat voor jonge kinderen de bestemming niet zo veel uitmaakt. Naar zee, op het platteland, in de bergen,… het is allemaal goed. Kleuters vinden het doorgaans fijn als ze zich kunnen uitleven. Ruimte om te lopen of fietsen, maar ook plaatsen met water en zand zijn echte toppers. Veel kinderen vinden het leuk om een paar jaar na elkaar naar dezelfde plaats te gaan. Ze vinden het geruststellend om te weten waar ze terecht zullen komen. Ze weten vooraf wat ze kunnen verwachten en kijken vaak enthousiast uit naar de start van de vakantie.
 
Is je kind wat ouder, dan zal hij/zij het gezelschap van andere kinderen leuk vinden. Kinderen in de lagere schoolleeftijd vinden vooral nieuwe en avontuurlijke dingen doen aantrekkelijk. Kinderen van deze leeftijd kunnen al helpen plannen maken voor uitstapjes. De meeste lagere schoolkinderen zijn er klaar voor om mee te gaan op een vakantiekamp met overnachting.
 
Op reis met je baby
 
Heb je een jong kind, dan kies je wel voor een besteming waar er genoeg aandacht mogelijk is voor verzorging en veiligheid. Komt de vakantieperiode in zicht? Dan laat je een jong kind best in zijn vertrouwde ritme. Veranderingen zoals het afbouwen van borstvoeding of het afleren om te vragen naar een tut, stel je beter uit tot na de vakantie. Voor een jong kind helpen deze vaste gewoontes bij het verblijf op een vreemde plek. Je kan ook iets vertrouwd meenemen, zoals bv. een dekentje: de vertrouwde geur helpt een baby bij het inslapen.
 
Op vakantie met mijn tiener?
 
Pubers protesteren weleens, maar gaan vaak toch nog graag met de ouders mee op vakantie. Je vermijdt vervelende gezichten door je tiener ook al wat vrijheid toe te staan. Bv. niet alle activiteiten moeten meedoen, hem/haar zelf voorstellen laten doen waar hij/zij/jullie naartoe kunnen gaan,… Is je tiener niet enthousiast om nog met mama/papa mee te gaan, dan is er misschien wel een jongerenvakantie die hem/haar aanspreekt. 
De meeste jongvolwassenen zijn er aan toe om zonder ouders op vakantie te gaan. Ze kunnen zich inzetten als leider op een kamp of spreken af met vrienden.
Opvoeden is een gedeelde verantwoordelijk-heid
 
Opvang
 
Maar als ouder heb je vaak minder lang vakantie dan je kind. Hoe ga je de periode overbruggen wanneer je kind nog vrij heeft, maar jij terug moet gaan werken? Het vraagt veel creativiteit om een kind ideeën en suggesties te geven over wat het allemaal kan doen om zich bezig te houden. En dan is er natuurlijk ook het gepuzzel van wie wanneer op wie kan letten. Ben je een ouder met weinig vakantie, dan biedt de strategie ‘zoveel mogelijk op voorhand plannen’ meestal houvast. Dat betekent puzzelen met vakantiedagen, kampen, bereidwillige grootouders of familie, …Ook beroep doen op de ouders van vrienden van je kind hoort er bij. Opvoeden is een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen en relaties met andere ouders opbouwen, iets vragen en iets terugdoen, helpt iedereen vooruit.
 
Op kamp
 
Voor wie weinig of niet kan rekenen op de hulp van grootouders, familie of vriende, vormen vakantiekampen een welgekomen oplossing. Maar ook veel kinderen van ouders die niet meteen een opvangprobleem hebben kijken uit naar een vakantiekamp. Veel gemeenten en organisaties bieden in de vakantieperiode een waaier aan van speelpleinwerking, daguitstappen en kampen. Er is vast en zeker iets bij dat jouw kind interesseert. Wees er wel tijdig bij, want veel van dit vakantieaanbod is goedkoop maar snel volgeboekt. Om het vakantieaanbod voor ouders (en hun kinderen) overzichtelijker en toegankelijker te maken, ontwikkelden Steunpunt Jeugd, CultuurNet Vlaanderen en Jeugdwerknet de website www.mijnkindopkamp.be. Ouders (en hun kinderen) kunnen via een eenvoudige zoekmodule op zoek gaan naar een geschikt vakantiekamp. Zo ontdekken ouders ook kleinere initiatieven en organisaties die originele en kwalitatieve vakantiekampen aanbieden.

Wat kan je doen?

Enkele tips voor een succesvolle vakantietijd…
 
Als je thuis blijft
 
 • Als ouder hoef jij niet altijd de activiteiten van je kind te regelen. Laat je kind gerust ook ruimte en stimuleer hen om zelf dingen te bedenken.
 • Ook al zijn kinderen doorgaans actief en ondernemend, af en toe kan de verveling toeslaan. Verveling kan er soms zomaar zijn, zonder aanwijsbare reden. Je kind weet gewoon even niets te verzinnen om te doen, zit niet zo lekker in zijn vel of heeft gewoon even zin om niets te doen. Dat moet kunnen: soms moet gewoon even kunnen rondhangen en 'niets doen'. Vaak komt het uiteindeljik zelf wel tot een idee. Lukt dat toch niet, dan kan je je kind even papa of mama laten helpen bij een klein karweitje. Vaak beginnen kinderen daar niet onverdeeld enthousiast aan, maar meestal zijn ze tevreden nadien en geeft het hen een gevoel van voldoening.
 • Kinderen kunnen doorgaans goed samen spelen. Maar geregeld komt het voor dat samen spelen uitmondt in ruzie tussen de kinderen. Dat is normaal: kinderen moeten leren delen en leren gepast omgaan met vriendjes. Als ouder hoef je ook niet steeds tussen te komen, want het zijn belangrijke leermomenten voor je kind. Blijf het geruzie vanop afstand volgen en kom tussenbeide als het erg wordt.

Als je een daguitstap maakt of op reis gaat …

 • Houd bij de keuze van de reisbestemming rekening met de leeftijd van je kind en zijn/haar interesses. Vindt je kind het vooral leuk als het met andere kinderen kan spelen? Of is het graag rustig op zichzelf bezig met lezen en knutselen? Of doet het liefst mee avontuurlijke activiteiten die georganiseerd worden? 
 • Weet ook dat kinderen niet ver weg hoeven te gaan om het leuk te hebben.
 • Probeer stress te vermijden in de voorbereiding. Zelf weet je misschien dat na de stress ontspanning volgt, maar je kind kan niet op die manier vooruitkijken en reageert op de spanning die er hangt. Nog meer stress dus…
 • Als je puber meegaat, kan je hem/haar misschien wat extra vrijheid geven door bijv. een vriend(in) mee te nemen, in een aparte tent te mogen slapen, een eigen budget te mogen beheren of waarom niet de verantwoordelijkheid te geven voor het gezinsbudget?
 • Gaat je zoon of dochter voor het eerst alleen ergens naartoe of alleen op reis, maak dan afspraken waar hij/zij verblijft en hoe hij/zij bereikbaar is. Dan voel jij je ook gerust.
 • Veel gezinnen gaan op vakantie met de auto en dan is het niet evident om het steeds gezellig te houden. Vergeet de favoriete spelletjes van je kind niet mee te nemen of leer je kind de spelletjes uit jouw kindertijd kennen. Herinner je je de volgende nog?-personen raden door alleen vragen te stellen die met ja of nee beantwoord kunnen worden.
  - ik ga op reis en neem mee…. de volgende noemt eerst het vorig genoemde en voegt er een nieuw aan toe.
  - een dierenketting maken: je verzint een dier dat begint met de letter waar het vorige dier mee is geëindigd.
 • Op vakantie kunnen kinderen zich plots vervelend gedragen. Vaak heeft dit te maken met het een beetje moe worden van alle indrukken die ze op een dag moeten verwerken. Zeker bij jonge kinderen komen uitstapjes naar pretparken of andere drukke toeristische plekken nogal overdonderend over. Pas je bestemming en tempo wat aan en maak vooral ook dat je zelf een goed humeur hebt. Dat werkt positief in op de kinderen.
 • Andere kinderen vinden vakantie of uit logeren gaan wel plezierig, maar gaan plots hun bekende omgeving wat missen. Ze krijgen heimwee en gaan er wat verdrietig bijlopen. Heimwee komt vaak voor bij kinderen. De eerste dagen kan de heimwee sterker zijn omdat de nieuwe omgeving nog erg onvertrouwd is. Wanneer een kind de omgeving wat meer begint te kennen, neemt de heimwee vaak af. Kinderen kunnen doorgaans vanzelf omgaan met deze gevoelens. Je kunt hen wel helpen door wat vertrouwde spullen van thuis mee te nemen op vakantie: een knuffel, wat vertrouwd speelgoed of een kussen.

Meer weten?

Meer informatie over op vakantie gaan met jonge kinderen vind je op de website van Kind en Gezin
 
Ben je nog op zoek naar vakantieaanbod? Kijk dan even bij www.mijnkindopkamp.be.
Gezinnen met jonge kinderen zijn ook steeds welkom in de ontmoetingsplaatsen. De adressen vind je hier.
donderdag, juli 3, 2014 - 15:33

Reacties

Samen met de kinderen heb ik het hele jaar door ideetjes in een ideeënpot gestopt. Er zitten traditionele dingen in zoals een dagje zoo. Maar ze zijn ook creatief geweest: een dagje 'blind' zijn, een dag alles omgekeerd (beginnen met het avondeten en eindigen met ontbijt), een dag in het gips, schoonheidssalon, fotoshoot... en ze kwamen ook zelf af met een dag speelgoed wassen...

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek