Hoe belangrijk is het?

Al op heel jonge leeftijd kan worden vastgesteld of kinderen de neiging hebben zich terug te trekken uit sociale situaties, bang zijn voor vreemden en in een nieuwe omgeving sterk op hun hoede zijn.

Als kinderen rond hun tweede levensjaar merken dat ze een individu zijn, kan verlegenheid gaan optreden. Een peuter die zich van zichzelf bewust wordt, kan als keerzijde van het tegendraadse gedrag juist ook heel verlegen zijn. Beide vormen van gedrag komen in een fase waarin ze hun eigen 'ik' ontdekken. Ze ontdekken de kracht van het 'nee'-zeggen, maar tegelijkertijd worden ze zich bewust van hun kleinheid in hun omgeving.

Verlegenheid is cultureel bepaald.

Alle kinderen maken wel een periode door waarin ze min of meer verlegen zijn. Je hoeft je dus niet onmiddellijk zorgen te maken. Daarenboven is verlegenheid een cultureel bepaald gegeven. Wat sommigen 'verlegen' noemen, noemen anderen 'de kat uit de boom kijken'. In onze cultuur neemt assertiviteit een belangrijke plaats in en lijkt het alsof kinderen die afwachtend, voorzichtig of bescheiden zijn, een probleem hebben. Dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Zolang het geen belemmering vormt bij het doen en laten, is het geen groot probleem. Maar als verlegenheid het kind belemmert in zijn ontwikkeling, kan je best zo snel mogelijk helpen de verlegenheid de baas te worden.

Ouders helpen hun verlegen kind het beste door geduldig te zijn, situaties voor te bereiden maar vooral niet te pushen.

dinsdag, april 2, 2013 - 10:33

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek