Wat kan je doen?

Wees geduldig.

Sommige kinderen hebben meer tijd nodig dan andere om te 'ontdooien'. Ze moeten eerst de kat uit de boom kijken alvorens ze iets doen. Dat hoort bij het karakter van sommige kinderen. Als dat zo is, wees dan geduldig.

Onbekend is onbemind.

Kinderen die verlegen worden als ze dingen moeten doen die ze niet goed kunnen, kan je helpen door hen vooraf voor te bereiden op de situatie. Bang van die verre tante? Dan kan het helpen om samen naar oude foto's te kijken en uitleg te geven wie die mevrouw is. Bang om te leren zwemmen? Vertel hoe jij hebt leren zwemmen of zoek samen naar wat leuk kan zijn in het zwembad. Bij nieuwe situaties kan je een kind ook helpen door zelf het goede voorbeeld te geven. Zo kunnen kinderen zien hoe je het best kan reageren in bepaalde situaties. Dwing je kind nooit zonder meer iets te doen wat hij niet durft.

Zeggen dat je kind verlegen is, helpt niet.

Kinderen die te horen krijgen dat ze verlegen zijn - zeker op het moment dat ze verlegen zijn - worden nog meer verlegen. En dan is het nog moeilijker om iets te doen aan die verlegenheid. Dat wil niet zeggen dat je niet met een kind kan praten over zijn angsten en onzekerheden. Vaak begrijp je maar al te goed waarom een kind verlegen is. Door ook te zeggen waarom je kind verlegen is, leert het kind zijn gevoelens begrijpen. En dan kan een kind er ook beter mee omgaan.

Geef complimentjes, ook als het nog niet goed lukt.

Ook al is het nog niet perfect, als je kind minder verlegen is dan gewoonlijk, geef dan een complimentje. Dat hoeft niet altijd met woorden te zijn. Ook met een knipoog kan je een kind tonen dat het goed bezig is. Benadruk de sterke kanten van een kind: weten dat je ook goed bent in sommige dingen, geeft voldoening en zelfvertrouwen. En dus minder verlegenheid.

Zorg voor uitdagingen.

Zorg dat je kind de kans krijgt regelmatig nieuwe ervaringen op te doen, in een beschermde situatie. Ga samen naar voorstellingen van jeugdtheater, ga zwemmen in een zwembad een dorp verderop. Maak je kind nieuwsgierig naar andere mensen, andere situaties en andere plaatsen. Lees veel voor, vertel verhalen waarin andere mensen een rol spelen, praat over reizen die u gemaakt heeft, vertel over leuke ervaringen. Vraag je kind regelmatig zelf met suggesties te komen voor uitstapjes.

Frustratie hoort bij het leven.

Bescherm je verlegen kind niet te veel maar leer je kind omgaan met frustraties. Geef ook niet te snel toe als hij iets niet durft maar verzin samen manier om de angsten te overwinnen. Zorg ervoor dat je kind zich regelmatig kan ontladen van de spanning die hij opdoet in lastige situaties. Koop bijv. een trampoline voor thuis, stoei op een echt lichamelijke manier. Soms vindt een verlegen kind het prettig om een vechtsport te doen waarbij hij niet alleen fysiek kan ontladen, maar tegelijkertijd zelfvertrouwen krijgt.

Deel je zorgen met school.

Hoe gedraagt je kind zich op school, in de klas, op de speelplaats? Praat eens met de leerkracht. Hoe ervaart hij/zij je kind en hoe gaat hij om met het verlegen gedrag van je zoon of dochter.

Grote veranderingen.

Wees extra alert in situaties waarin een kind moet omgaan met grote veranderingen zoals verhuizingen met schoolwisseling. Het is normaal dat een kind dat in een nieuwe klas komt, de eerste tijd wat verlegen is, voor verlegen kinderen zijn dit ramp-scenario's. Besteed aandacht aan de gevoelens van het kind.

En werken deze tips niet onmiddellijk? Dan is dat normaal. Verlegenheid is niet iets wat je als ouder zomaar kan oplossen. Het vraagt ook van een kind heel wat om minder verlegen te zijn. Belangrijk is vooral dat je er als ouder bent voor je kind en blijft aandacht hebben voor de dingen die wel goed lopen.

dinsdag, april 2, 2013 - 10:33

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek