Verlies en verdriet

Verlies is een veelomvattende term.

Kinderen worden zowel geraakt door het verlies van iemand waarmee ze een nauwe band hadden, als wanneer hun geliefde huisdier sterft. Of wanneer iemand uit hun omgeving levensbedreigend ziek wordt of het overlevend slachtoffer is van een verkeersongeval.

Eveneens als ze hun vertrouwde buurt en leventje moeten inruilen bij een verhuis of een vertrek naar een ander land en ze terechtkomen in een ander klimaat, een andere taal, een andere mentaliteit, een andere school met andere vriendjes.

Een kind kan serieus van slag raken bij het uiteenvallen van het ouderlijke nest. Veel ouders gaan uit elkaar en elke klas kent wel een percentage aan kinderen van gescheiden ouders. Ieder verhaal heeft bovendien zijn eigen complexiteit. Denk onder andere aan het verlies van een eigen plekje, omdat ze het plots moeten delen met een plusbroertje of -zusje. Aan mama of papa die plots ook tijd en verbinding investeert in die nieuwe “indringertjes”. Aan de moeilijkheden die een kind kan ervaren bij het opbouwen van een relatie met die nieuwe partner van papa of mama. De veilige plek is in elk van deze voorbeelden (een tijdje) weggevallen.

We denken niet zo gauw over wat het met een kind doet als het zich nog zelden echt verbonden voelt, als hij of zij geen echte aandacht krijgt. Vele "aandachtstoringen" zijn het antwoord van kinderen op een verlies aan verbinding. Ze trekken negatieve aandacht, reageren constant jaloers. Ze tanken bij van die aandacht die ze niet zo makkelijk krijgen, al dan niet in een scheiding.

Op basis van deze voorbeelden kunnen we spreken van zichtbare en onzichtbare vormen van verlies. Kortom, het geeft inkijk op verlies in alle kleuren en maten.

Opgemaakt door Gwendolyn Van Cauwelaert, psychologe en therapeute bij vzw De Bleekweide

donderdag, april 4, 2013 - 13:12

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek