Meer weten?

Websites voor ouders

 • Voorlezen.be geeft een selectie van voorleesboeken voor kinderen van 0 tot 12 jaar, informatie over de jaarlijkse Voorleesweek en links naar interessante websites rond voorlezen.
 • De Boekenzoeker helpt je bij het uitkiezen van een geschikt boek voor kinderen tussen 0 en 8 jaar.
 • Op Boekbaby's.be kan je boekentips vinden voor kinderen tot drie jaar oud.
 • Ook op Leesplein vind je heel wat boekentips voor kinderen van verschillende leeftijden.
 • Bibliotheek.be is de officiële site van de Vlaamse openbaren bibliotheken waar je online catalogussen kan raadplegen.

Website voor kinderen en jongeren

 • Boekenzoeker is zoekmachine voor boeken voor de leeftijdscategorieën 8-12 jaar, 12-15 jaar en 15-18 jaar
Luisterboeken
Steeds populairder zijn 'geluidsboeken' of 'luisterboeken'. Dat zijn opnames van voorgelezen boeken, die je online of op CD kan beluisteren. Geluidsboeken zijn goed voor de taalontwikkeling en het is nog fijn om ernaar te luisteren ook. Ze vormen een leuk alternatief om ook jonge kinderen, die nog niet zo vlot kunnen lezen, spelenderwijs meer bekend te maken met een taal. Bovendien kan een luisterboek een handig hulpmiddel zijn voor ouders die beperkte tijd hebben om een taal met hun kind te oefenen of te spreken, of voor ouders die zelf de taal niet zo machtig zijn.
 
Er zijn heel wat websites die (gratis) luisterboeken aanbieden in zowel het Nederlands als het Vlaams. Hieronder vind je alvast enkele tips:
 • www.luisterrijk.nl: hier vind je onder meer Vlaamse luisterboeken. De luisterboeken zijn tegen betaling te downloaden, maar er is ook een beperkt gratis aanbod.
 • www.radioboeken.eu: ook hier vind je gratis luisterboeken in het Nederlands en het Vlaams, o.a. van Joke Van Leeuwen, een bekende Vlaamse jeugdauteur.
 • www.rubinstein.nl: een uitgeverij gespecialiseerd in luisterboeken, met heel wat klassiekers.
 • www.heerlijkhoorspel.be: hier vind je de boeken van Het Geluidshuis, met bekende Vlaamse en Nederlandse acteurs. Ook voor volwassenen zijn ze een plezier om naar te luisteren. Je kan de boeken + cd’s bestellen, maar je vindt ze ook in downloadbare versie. Let wel: dit is niet gratis.
 • Bij www.luisterpuntbibliotheek.be kan je gratis luisterboeken ontlenen. Er zijn meer dan 3.000 titels!

Digitale boeken
Op www.fundels.com vind je digitale prentenboeken met een Nederlandse, Franse en Turkse voorleesstem. Bij elk verhaal zijn ook leuke spelletjes ontwikkeld. Een Nederlandse website met digitale prentenboeken is www.bereslim.nl.

Meertalige boeken
www.meertaligheid.be: bundelt informatie en onderzoek over meertalig opvoeden.
www.studiosesam.be: Studio Sesam maakt samen met cultureel diverse schrijvers, illustratoren en gezinnen een reeks prentenboeken.
Op www.omundo.be vind je prentenboeken terug uit alle hoeken van de wereld. Met een luisterfragment in de originele taal en een Nederlandse vertaling.
Op deze website vind je tweetalige of anderstalige prentenboeken: www.extern.nl, www.mantralingua.com en www.nik-nak.eu.

maandag, november 16, 2015 - 19:34

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek