Waarom is voorlezen belangrijk?

Voorlezen is fijn omwille van het verhaal, de aandacht voor elkaar en het gezellig samen zijn.
Voorlezen motiveert om zelf te gaan lezen. Zien lezen doet lezen! Door volwassenen met boeken bezig te zien en door voorgelezen te worden, ontdekken kinderen leesplezier. 
 
Voorlezen stimuleert de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Voorlezen is een intiem moment, waarbij je als ouder en kind tegen elkaar aankruipt. Samen een boek lezen geeft kinderen een gevoel van veiligheid en rust. Voorleesmomenten inbouwen op vaste momenten geeft structuur aan de dag. Denk hierbij aan voorlezen als ritueel voor het slapengaan. Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid. Het nodigt uit om te praten over verschillende onderwerpen en emoties die aan bod komen in het verhaal. Je kind leert nieuwe dingen over de wereld rondom hem kennen, leert zich spelenderwijs inleven in de ervaringswereld van een ander en denkt mee over hoe hij problemen kan aanpakken. 
 
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen leren in geschreven verhalen ‘boekentaal’ kennen. De zinsbouw, de opbouw van verhalen en het woordgebruik zijn anders dan die in het dagelijkse taalgebruik. Voorlezen vergroot en verrijkt daarom de woordenschat van je kind. Het draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Je kind leert dat letters en woorden een betekenis hebben, het krijgt meer inzicht in taal en gaat beter aanvoelen wat juist is bij het gebruiken van taal. Voorlezen wekt interesse op voor geschreven taal. Daardoor hebben kinderen op latere leeftijd misschien minder moeite met lezen. Daarnaast oefenen kinderen via voorlezen hun luistervaardigheid en concentratievermogen.
 
Vandaag groeien heel veel kinderen op in een meertalige omgeving. Ouders die met hun kinderen de taal spreken die ze het best beheersen, geven hun kinderen een goede basis mee om een nieuwe taal te leren. Voorlezen, vertellen en zingen kan je dus ook in andere talen doen. Het gaat er om dat je zoveel mogelijk interactiemomenten inbouwt met je kind.
 
Voorlezen heeft dus ontzettend veel voordelen. Maar boven alles moet het een leuk moment zijn. Leuk omwille van het verhaal, omwille van de aandacht voor elkaar en omwille van het gezellig samen zijn.
maandag, november 16, 2015 - 19:34

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek