Zindelijkheid

Zindelijk worden is een belangrijke fase in het leven voor zowel kinderen als ouders. Luiers worden stilaan vervangen door het potje of de wc. Deze fase is erg verschillend voor elk kind en elk gezin.

Je vindt hier informatie over wat zindelijkheid is, wanneer het een goed moment is om te starten met zindelijkheidstraining en hoe je dit kan aanpakken.

maandag, januari 6, 2014 - 11:02

Reacties

Recente onderzoeken en inzichten laten zien dat kinderen veel eerder zindelijk kunnen zijn dan nu gebruikelijk. Ook 50 jaar geleden waren kinderen maanden eerder zindelijk dan tegenwoordig. Mijn vijf kindjes waren alle vijf met anderhalf jaar dag en nacht uit de luiers. Ik heb echter niet gewacht tot zij aangaven naar de wc te willen, maar ik heb hen geholpen. Netzo als ik hen help met tandenpoetsen. Als je wilt weten hoe, zou je kunnen kijken op:www.spelendzindelijk.nl

Zindelijk worden is een ontwikkelingsproces dat elk kind doormaakt op zijn eigen tempo. Er zijn grote verschillen tussen kinderen. En natuurlijk spelen andere zaken ook een rol. Ouder(s) en begeleider(s) kunnen een kind de nodige hulp en ondersteuning bieden: de interesse van het kind aanwakkeren met een boekje, een goed potje voorzien, regelmatig op het potje zetten zodra je kind er interesse voor toont... 
Je kan een kind zindelijk maken vooraleer het zelf kan aangeven dat het moet plassen of stoelgang maken. Het gaat dan eerder om het op regelmatige tijdstippen opvangen van urine of stoelgang. Het kind zal wel plassen bij het zien van het potje, maar het verschil met echt zindelijk worden is dat bij zindelijk worden het kind zelf aandrang voelt en dan gebruik maakt van het potje. Wanneer je er dus vroeger aan wilt beginnen dan het kind zelf aangeeft, dan zal als alles goed verloopt het zindelijk maken overgaan in het zindelijk worden.
Wil je meer weten? www.kindengezin.be 

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek