Babyspel

De eerste weken na de geboorte is je kind vooral bezig met slapen en eten. Je baby gebruikt al zijn energie om te groeien en een band op te bouwen met jou als ouder. Rond 3 maanden ontdekt je kind zijn handen. Wat een leuk speelmateriaal! Eerst is het nog per toeval, maar al snel kan je kind langer focussen en volgt hij de bewegingen van zijn handjes. 
Kinderen tot 3 maanden hebben eigenlijk geen speelmateriaal nodig. Je hoeft niet persé een mobiel met heel veel kleurtjes boven het bedje te hangen. De eigen handjes en voetjes en jij als ouder zijn meer dan genoeg. Zo leert je kind ook al snel om zelf te spelen, en is het niet afhankelijk van speelgoed met muziekjes en felle kleuren.

Alle zintuigen doen mee

Bij die eerste vorm van spel bij je baby staan zintuiglijke ervaringen voorop. Het kijken naar de handjes, erop sabbelen, ermee een doekje vastgrijpen… je baby beleeft en ontdekt verschillende texturen en ervaart zijn eigen lichaam. Zo ontdekt je baby: dit ben ik, dat is een ander. 

Hé ik kan het zelf!

Vanaf ongeveer 5 à 6 maanden leert je baby met zijn handen te grijpen. Je kind ontdekt dat het iets kan doen met materialen. Eerst nog onbewust: hij botst per ongeluk met zijn handje tegen een bal die aan het rollen gaat. Na enkele keren ontdekt je kind dat hij dit zelf veroorzaakt. Leuk! Je kind zal het dan ook zo vaak mogelijk herhalen. Dan ontdekt je kind dat hij iets kan laten vallen door zijn handje te openen. En hoe klinkt het als een speeltje op de grond valt? 
Vind je het soms vervelend als je kind voortdurend alles op de grond gooit? Besef dan dat hij dit niet doet om jou te pesten. Word dus niet boos als je kind speelgoed op de grond gooit, maar geniet van het plezier dat je kind aan deze ontdekkingen beleeft!    

In en uit, op en onder: de wereld wordt weer wat groter

Nu je kind verschillende materialen ontdekt heeft, gaat hij vanaf ongeveer 1 jaar deze materialen met elkaar combineren. Je kind ontdekt dat een bal wel in een doos kan, maar een doos niet in een bal. Het vergelijkt het geluid van de bal die valt met het zachte plofje van de doos die op de grond valt. Je kind heeft veel plezier met gewone huishoudelijke materialen (potjes, de wasmand, een kussen, dekseltjes…) of eenvoudig speelgoed zoals een doekje, een bal, een auto. 

Wat kan jij als ouder doen?

  • Je kind is afhankelijk van jou om die zintuigen aan het werk te zetten!

Spelen met water in bad, materialen waar je kind kan aan voelen zoals soorten stof, voelboekjes, ruwere texturen van schors, stenen… Ook de geur van kruiden en gras, het gevoel van wind en zon, het geluid van regen op het raam zijn fijn voor je baby om te ervaren. 

  • Zorg voor vrije bewegingsruimte

Om te kunnen spelen met zijn handen, heeft je baby ruimte nodig. Zijn handen ontdekken, kan enkel als je baby op zijn rug ligt. In buiklig ziet de wereld er dan weer helemaal anders uit. Leg je kind dus regelmatig op een andere manier neer. Omring je kind ook niet met een massa speelgoed. Enkele goed gekozen materialen zullen hem meer en langer boeien.

Naast ontdekken met de handen, ontdekken baby’s ook heel veel met de mond. Omdat het gevoel in de handen nog niet onmiddellijk goed ontwikkeld is, helpt dat om dingen nog beter te ontdekken. Geef je kind de vrijheid om dit te doen, uiteraard binnen een veilige omkadering.

  • Help je kind opladen

Spelen kost energie. Je kind moet bij jou emotioneel kunnen opladen om terug de energie te hebben om zelf te gaan spelen. Vergelijk het even met een gsm, die stop je ook in een oplader om terug te kunnen werken. Dat opladen gebeurt door veel aandacht tijdens de verzorgmomenten, heel veel knuffels en natuurlijk ook door veel te slapen.
 


 

In beeld: speelruimte voor je baby maken 

(video: Kind en Gezin)

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf